Ο ύπνος για ένα ζευγάρι είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Μιλήσαμε με την ιατρό Ανατολή Παταρίδου για το πώς να κοιμάστε χωρίς ενοχλητικά αναπνευστικά προβλήματα.

Tίποτα δεν μπορεί να ταράξει την οικογενειακή θαλπωρή ενός αγαπημένου ζευγαριού που έχει συνδεθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου. Τίποτα… ή σχεδόν τίποτα: επειδή όλα αντιμετωπίζονται με λίγη καλή διάθεση, εκτός από το ροχαλητό! Ο εκνευριστικός ήχος του άλλου που δεν σε αφήνει να κλείσεις μάτι, ενώ εκείνος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Συνυπολογίζοντας την κακή διάθεση, την κούραση και τα νεύρα που προκαλεί η έλλειψη ύπνου, δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι το ροχαλητό μπορεί να οδηγήσει, έστω και έμμεσα, στο διαζύγιο.

Τι είναι το ροχαλητό;
Είναι ο κραδασμός που παράγεται κατά τον ύπνο, όταν κολλάνε τα τοιχώματα του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω αυξημένης αντίστασης στη δίοδο του αέρα.
Πότε προκαλείται; Όταν υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα ή ο μυϊκός τόνος στο σύστημα του αεραγωγού είναι ελαττωμένος. Ακόμη βασικοί λόγοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατάχρηση αλκοόλ, διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το κάπνισμα και γενικά η έλλειψη άσκησης και το βαρύ βραδινό γεύμα.

Τι επιπτώσεις έχει;
Πέρα από τη διαταραχή της αρμονικής συμβίωσης του ζευγαριού, ο άνθρωπος που ροχαλίζει, νιώθει ξηρότητα στο φάρυγγα και στη σταφυλή. Το ροχαλητό δεν μένει στάσιμο ούτε σε ένταση ούτε σε επιπτώσεις, εξελίσσεται και μπορεί από αθώο να γίνει νοσηρό και στη συνέχεια να οδηγήσει σε άπνοια.

Τι είναι η άπνοια;
Άπνοια σημαίνει διακοπή της αναπνοής για 10 τουλάχιστον δευτερόλεπτα και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιά και τα αγγεία, όπως υπέρταση και αρρυθμίες.

Ποια είναι τα συνήθη αίτια;
To στραβό διάφραγμα, η αλλεργική ρινίτιδα με πολύποδες ή χωρίς, οι μεγάλες αμυγδαλές, η μακριά σταφυλή, η υπερτροφική μαλθακή υπερώα, η υπερτροφία της ρίζας της γλώσσας και το παράδοξο σχήμα επιγλωττίδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πρωινή υπνηλία, πονοκέφαλος όλη την ημέρα, εύκολη κόπωση, αλλαγές στην προσωπικότητα, υπέρταση, αρρυθμίες και πιο άτυπα όπως αστάθεια και εμβολές.Στα παιδιά πρέπει να αξιολογείται η νυκτερινή ενούρηση και βέβαια διαταραχές στη συγκέντρωση, βουλιμία και επίδραση στην ανάπτυξη.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Αρχικά πρέπει να γίνει ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος για να διαπιστώσουμε αν φράζει ο ανώτερος αεραγωγός και ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί αρχικά να κάνουμε εργαστηριακό έλεγχο που μπορεί να περιλαμβάνει, νυκτερινή οξυμετρία, sleep endoscopy και μελέτη ύπνου σε ασθενείς με το τυπικό ιστορικό.

Ποια είναι η θεραπεία του ροχαλητού και της άπνοιας;
Μπορεί να είναι συντηρητική με την εφαρμογή της μάσκας θετικής διαρρινικής πίεσης ή χειρουργική ή συνδυασμός ανάλογα με τα ευρήματα και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς.

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη χειρουργική αντιμετώπιση της άπνοιας;
Η χειρουργική της υπερτροφίας της ρίζας της γλώσσας που αποτελεί μια ανατομική περιοχή με ιδιαιτερότητες στην προσπέλασή της, σήμερα χάρη στην εφαρμογή της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci είναι πολύ πιο προσιτή με σαφή πλεονεκτήματα για τον ασθενή μετεγχειρητικά, όπως η αποφυγή της τραχειοστομίας, η καλύτερη επούλωση και η ευκολότερη κατάποση.

Τι θα συμβουλεύατε στους αναγνώστες μας;
Το κύριο βήμα στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και της άπνοιας, είναι η ολοκληρωμένη διάγνωση, η οποία σε κάποιους ασθενείς θέτει την ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση που όταν εφαρμοστεί έγκαιρα αλλάζει το προφίλ της πάθησης. Βεβαίως βασικό ρόλο παίζει και η αλλαγή του lifestyle που συνιστάται στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τη μείωση του βάρους και την επιστροφή στην παραδοσιακή και τόσο υγιεινή ελληνική μεσογειακή διατροφή.

Κατηγορίες

error: Content is protected !!