Αλλεργική Ρινίτιδα – Γράφει η Χειρουργός ΩΡΛ Ανατολή Παταρίδου.

Τί είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Αλλεργία ονομάζουμε την μεγάλη αντίδραση που κάνει ο οργανισμός στα αλλεργιονόνα. Η επαφή με αυτές τις ουσίες πραγματοποιείται κυρίως μέσω της ρινικής κοιλότητας και της αναπνοής στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας. Ο οργανισμός αδυνατεί να φτιάξει αντισώματα γι’ αυτό το αλλεργιογόνο με αποτέλεσμα την εμφάνιση της εκάστοτε αλλεργίας και την έναρξη των συμπτωμάτων. Εξαιτίας της συνολικής αντίδρασης του οργανισμού εκκρίνονται ουσίες όπως η ισταμίνη. Από την απελευθέρωσή της δημιουργείται οίδημα στους ιστούς.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία πολύ συχνή και διαδεδομένη πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και συνήθως είναι εποχιακή ή ετήσια. Στην μεν εποχιακή ευθύνεται η γύρη των φυτών, ενώ στην ετήσια αίτιο είναι τα ακάρεα και οι σκόνες ή τα χημικά, που φυσιολογικά υπάρχουν στον χώρο του σπιτιού.

Μόνο στην χώρα μας πλήττει 1.000.000 ανθρώπους, αποτελώντας την πιο συχνή αλλεργική πάθηση. Προβλέπεται ότι σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα θα απασχολεί περίπου τον μισό πληθυσμό της γης!

Άνθρωποι υποφέρουν από την έντονη συμπτωματολογία για πολύ καιρό μέχρι να διαγνωστεί και να δοθεί η δέουσα προσοχή και εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Μέχρι να γίνει η σωστή διάγνωση οι ασθενείς εκλαμβάνουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ως συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης με αποτέλεσμα να λαμβάνεται αντιβιοτική αγωγή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες της κατάχρησης των αντιβιοτικών.

Αλλεργική Ρινίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι:

  • Μπούκωμα στην μύτη
  • Αδυναμία όσφρησης
  • Φαγούρα κοντά στα ρουθούνια
  • Συχνό φτέρνισμα
  • Πονοκέφαλος
  • Κακής ποιότητας αναπνοή από την μύτη (που συχνά καταλήγει να γίνεται από το στόμα)
  • Κούραση
  • Κακός ύπνος
  • Κακή διάθεση
  • Αδυναμία συγκέντρωσης

Αλλεργική Ρινίτιδα: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος για να κάνει μία ολοκληρωμένη εκτίμηση αρχικά θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό και έπειτα θα κάνει έναν πλήρη ενδοσκοπικό έλεγχο όχι μόνο της μύτης αλλά και του φάρυγγα. Πολλές φορές η διάγνωση συμπληρώνεται με μία μαγνητική τομογραφία.

Αλλεργική Ρινίτιδα: Ποια η κατάλληλη θεραπεία – αντιμετώπιση;

Κάθε ασθενής με αλλεργική ρινίτιδα έχει λάβει τα γνωστά αντιϊσταμινικά φάρμακα και τα σπρέι κορτιζόνης που καταστέλλουν τα συμπτώματα, ιδιαίτερα τη νύχτα. Παράλληλα πραγματοποιούνται ρινικές πλύσεις, που βοηθούν στην καλύτερη αναπνοή. Με τα χρόνια η αγωγή αυτή όλο και αποδυναμώνεται εξαιτίας της κατάχρησης, προκαλώντας σε πολλούς οργανισμούς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αν κάποιος ασθενής εκτός από την αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρείται και από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως είναι σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφικές κόγχες, πολύποδες ρινικοί, τότε το χειρουργείο είναι σχεδόν πάντα μονόδρομος.

Στις μέρες μας χειρουργείο εκλογής είναι το ενδοσκοπικό χειρουργείο, το οποίο είναι ελάχιστα επεμβατικό, προσφέροντας στον ασθενή μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, σε ένα απόλυτα ασφαλές χειρουργικό περιβάλλον.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει ορισμένες σταθερές στην καθημερινότητά του, ακολουθώντας ένα υγιεινό μοντέλο ζωής. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με σωστή διατροφή, συχνή άθληση και καλή υγιεινή και καθαριότητα του χώρου που ζει.

Μπορεί η αλλεργική ρινίτιδα να μην είναι απειλητική για τη ζωή, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει προδιάθεση για προσβολή αναπνευστικού συστήματος και ανάπτυξη λοίμωξης, έχοντας αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του ανθρώπου.

Συχνές ερωτήσεις για την Αλλεργική Ρινίτιδα

Από τί προκαλείται η εποχική αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά;

 Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά προκαλείται από αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ζιζάνια, δέντρα. Η εμφάνιση της γίνεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 6 – 7 ετών. Πολλά παιδιά μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένα σε περισσότερα του ενός αλλεργιογόνα ( π.χ. γύρεις και ακάρεα) και συνεπώς να εμφανίζουν ολοετή συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να αποφύγετε την αλλεργική ρινίτιδα;

Ο κατάλληλος τρόπος για να αποφύγετε την αλλεργική ρινίτιδα είναι να περιορίσετε την επαφή σας με τα αλλεργιογόνα. Για την σωστή αντιμετώπιση των αλλεργιογόνων καλό είναι να αερίζετε συχνά τον χώρο του σπιτιού σας, να κλείνετε τα παράθυρα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο όταν φυσάει, να αποφεύγετε περιοχές με μεγάλη βλάστηση, να μην διατηρείτε φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού και να αποφεύγετε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης.

Υπάρχουν επιπλοκές στην αλλεργική ρινίτιδα;

Οι επιπλοκές απο την παραμέληση της αλλεργικής ρινίτιδας δημιουργούν κυρίως κάποιες παθήσεις όπως την παραρρινοκολπίτιδα, εκκριτική μέση ωτίτιδα (υγρό στο μέσο αυτί και βαρηκοΐα αγωγιμότητας), διαταραχές όσφρησης και γεύσης και παρουσία πολυπόδων στις ρινικές κοιλότητες.

Γιατί είναι κατάλληλη η ανοσοθεραπεία και ποιος είναι ο σκοπός της για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας;

 Η ανοσοθεραπεία είναι κατάλληλη σε ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία με φάρμακα για την καταπολέμηση των αλλεργιογόνων και έχει επηρεαστεί σημαντικά ο τρόπος ζωής τους. Σκοπός της ανοσοθεραπείας είναι ο μακροπρόθεσμος έλεγχος των αλλεργικών συμπτωμάτων του ασθενούς με τελικό μας στόχο τη μεταβολή της νόσου.

Τα αντισταμινικά είναι αποτελεσματικά για την αλλεργική ρινίτιδα;

 Η χρήση των αντισταμινικών μας ανακουφίζει κυρίως απο την άμεση αλλεργική αντίδραση (κνησμός, πταρμοί, ρινόρροια, δακρύρροια) ενώ φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε συμπτώματα ρινικής συμφόρησης. Τα σύγχρονα αντισταμινικά περιορίζουν τόσο την απελευθέρωση φλεγμονωδών μεσολαβητών, όσο και τη μεταφορά των ηωσινοφίλων.

Άρθρα της Ιατρού

Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

PEOPLE – Στραβό διάφραγμα – Χειρουργείο

Το ευ ζειν εξαρταται απο την καλη αναπνοη απο τη μυτη! Αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό θέμα είναι να αισθάνεσαι ευεξία όλη τη μέρα σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι σαν το τσουνάμι και συχνά εύχεται κανείς η μέρα να έχει 48 ώρες, τότε πρέπει να αντιληφθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή και […]