Αμυγδαλίτιδες: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Αίτια

Οι αμυγδαλίτιδες πλήττουν κυρίως παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και σπανιότερα ενήλικες. Αυτό οφείλεται στον συγχρωτισμό που γίνεται στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό με άλλα παιδάκια που μπορεί να είναι άρρωστα, καθώς το ανοσοποιητικό των παιδιών είναι ανώριμο.

Ακόμη, ο θηλασμός χτίζει ένα γερό ανοσοποιητικό, οπότε η έλλειψη θηλασμού συνεπάγεται και έλλειψη αντισωμάτων που καθιστά τα παιδιά πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και αλλεργίες.

Το ίδιο και η κακή διατροφή με βιομηχανοποιημένες τροφές και έλλειψη φρούτων και λαχανικών που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Η κακή στοματική υγιεινή και γενικά η προσωπική υγιεινή είναι επίσης παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση λοιμώξεων στα παιδιά.

Συμπτώματα

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας είναι:

  • ο πονόλαιμος
  • ο πονοκέφαλος
  • ο πυρετός
  • οι πόνοι στο μυοσκελετικό σύστημα
  • η διόγκωση των λεμφαδένων στον τράχηλο
  • η κακοσμία
  • ο επίμονος βήχας
  • η εύκολη κόπωση
  • η γενικότερη κακουχία και κακοδιαθεσία

Επιπλοκές

Συχνά εξέλιξη της αμυγδαλίτιδας είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα. Με τον όρο περιαμυγδαλικό απόστημα, αναφερόμαστε στην κατάσταση κατά την οποία ανάμεσα στο φαρυγγικό τοίχωμα και την αμυγδαλή συγκεντρώνεται πύον. Η συγκέντρωση του πύου κρίνεται εξαιρετικά επιβλαβής για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθώς προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια στον πάσχοντα, αφού έχει την τάση να αναπτύσσεται βαθιά μέσα στον τράχηλο, και συνοδεύεται από μέτρια έως μεγάλη διόγκωση στον τράχηλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση και θεραπεία

Η κλινική εξέταση από τον ωτορινολαρυγγολόγο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση. Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης και του φάρυγγα-λάρυγγα μπορεί να αποκαλύψει χρόνιες φλεγμονές από τα ιγμόρεια ή τα κρεατάκια που πυροδοτούν φλεγμονές στις αμυγδαλές.

Συχνά είναι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις όπως γενική Αίματος, ΤΚΕ, CRP, ASTO, Καλλιέργεια Φαρυγγικού επιχρίσματος, Strep Test, για να διαπιστωθεί το ακριβές αίτιο της αμυγδαλίτιδας και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Η λήψη υγρού από την περιοχή των αμυγδαλών για καλλιέργεια θα μας δείξει αν η λοίμωξη προέρχεται από ιό ή από βακτήριο, για να αποφασίσει ο ωτορινολαρυγγολόγος αν χρειάζεται να χορηγήσει αντιβιοτικά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και τη βοήθεια του strep test στη διάγνωση, το οποίο άμεσα, γρήγορα και με αξιοπιστία (περίπου 85-90{d20b388198d2e905ee196862917d9f2281b0d18e47ead2dc02216a73d73a39ec}) μπορεί να μας δώσει απάντηση για το αν υπάρχει στρεπτόκοκκος.

Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών, ενώ η ιογενής χρειάζεται καλή ενυδάτωση, ξεκούραση και καλό ύπνο, καλή διατροφή με πολλά φρούτα, χυμούς και χλιαρά ροφήματα (όχι καυτά που θα ερεθίσουν ακόμα περισσότερο τις αμυγδαλές), καθώς και πλύσεις ή γαργάρες στο λαιμό με κάποια τοπικά αντισηπτικά.

Αν τα περιστατικά της αμυγδαλίτιδας είναι συχνά και έντονα μέσα στο χρόνο ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών. Σε κάθε περίπτωση, τα έντονα συμπτώματα αμυγδαλίτιδας πρέπει να μας οδηγήσουν στον ειδικό γιατρό, που είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος με βάση το ιστορικό θα μας προτείνει εξατομικευμένα την κατάλληλη φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία. Ένα πιθανό χειρουργείο δεν πρέπει να μας τρομάζει, καθώς με τις νέες ενδοσκοπικές τεχνικές στην ωτορινολαρυγγολογία με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, η επέμβαση γίνεται χωρίς τομές, προσφέροντας ταχύτερη επούλωση χωρίς πόνο και άμεση επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Κατηγορίες

error: Content is protected !!