Αμυγδαλεκτομή στα παιδιά

Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του λεμφικού μας ιστού και παρέχουν προστασία στον οργανισμό μας απομακρύνοντας τα διάφορα μικρόβια και παράγοντας αντισώματα, ενισχύοντας έτσι την άμυνά μας. Λειτουργούν δηλαδή σα φίλτρο, κατακρατώντας τους μικροοργανισμούς. Ο ρόλος των αμυγδαλών μέχρι το 2ο έτος είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς αναγνωρίζουν την φύση των αντιγόνων και δίνουν στον οργανισμό την «μνήμη» για να διατηρήσει αυτή τη διαδικασία αναγνώρισης δια βίου, και γι’ αυτό το λόγο συνήθως αποφεύγεται η αμυγδαλεκτομή πριν από την ηλικία των 3 ετών.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές;

Οι κύριες ενδείξεις αφαίρεσης των αμυγδαλών στα παιδιά αφορούν δύο βασικά προβλήματα, τις λοιμώξεις που μπορεί αυτές να προκαλούν, και τις περιπτώσεις όπου λόγω του μεγέθους τους προκαλούν απόφραξη και οδηγούν σε βαρύ ροχαλητό ή και αποφρακτική άπνοια στον ύπνο. Όσον αφορά τις λοιμώξεις, σημαντικό ρόλο παίζει ο αριθμός των επεισοδίων που συνήθως ορίζεται σε 4-5 το χρόνο, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Μια σημαντική ένδειξη για χειρουργική επέμβαση των αμυγδαλών αποτελεί το περιαμυγδαλικό απόστημα που αφορά τη συλλογή πύου μεταξύ του φαρυγγικού τοιχώματος και της αμυγδαλής. Καθοριστική είναι η βαρύτητα των επεισοδίων, εάν τα ενδιάμεσα διαστήματα από τις φλεγμονές είναι ελεύθερα συμπτωμάτων, η επιμένουσα παρουσία τραχηλικών λεμφαδένων, η κακοσμία και οι επιπλοκές από τα γύρω όργανα όπως ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες.

Μετεγχειρητική πορεία

Χάρη στις εξελίξεις στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, η αμυγδαλεκτομή γίνεται με νέες τεχνικές και με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Έτσι το χειρουργείο είναι λιγότερο επώδυνο και αιμορραγικό, γεγονός πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Η επούλωση είναι ταχύτερη και έτσι μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στο σχολείο και τις δραστηριότητές τους, πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού.

Άρθρα της Ιατρού

error: Content is protected !!