Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας σωλήνας ο οποίος συνδέει το μέσο ους με την περιοχή του ρινοφάρυγγα. Η μία άκρη, το ένα στόμιο δηλαδή της σάλπιγγας βρίσκεται στο φάρυγγα και η άλλη στο τύμπανο. Όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα λειτουργεί κανονικά είναι γεμάτη αέρα, ενώ όταν υπάρχει κάποια απόφραξή της το τύμπανο δε μπορεί να αεριστεί και αντιδρά με διάφορες φλεγμονές που προκαλούν συχνά εκκριτική ή οξεία μέση ωτίτιδα.

Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας οφείλεται σε κάποια οιδηματώδη φλεγμονή της περιοχής του ρινοφάρυγγα. Το οίδημα του φάρυγγα «μπλοκάρει» το στόμιο της σάλπιγγας και το τύμπανο απομονώνεται. Όσον αφορά τα παιδιά, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας οφείλεται κυρίως στις υπερτροφικές αδεονειδείς εκβλαστήσεις (μεγάλα κρεατάκια) που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο στόμιό της. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε κάποιο οίδημα που να προέρχεται από κρυολόγημα, ιγμορίτιδα ή αλλεργία.

Διαβάστε περισσότερα για τα κρεατάκια στα παιδιά, εδώ.

Στους ενήλικες, εκτός από τη σπάνια περίπτωση να έχουν υπερτροφικά κρεατάκια τα οποία ποτέ δεν αντιμετώπισαν χειρουργικά, μπορεί η απόφραξη να προκαλείται από φλεγμονή που οφείλεται σε κρυολόγημα ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας ή ιγμορίτιδας, ή από κάποια κακοήθη μάζα στο ρινοφάρυγγα που πιέζει την ευσταχιανή σάλπιγγα.

Όταν ο ασθενής έχει συμπτώματα όπως αίσθημα πληρότητας ωτός, εμβοές, σφύριγμα στο αυτί και παρουσία υγρού πρέπει να επισκέπτεται άμεσα τον ωτορινολαρυγγολόγο για να εντοπίζεται το αίτιο του προβλήματος, να δίνεται η κατάλληλη θεραπεία και να αποφεύγονται οι επιπλοκές και η χρόνια βαρηκοΐα που οφείλονται στη δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Κατηγορίες

error: Content is protected !!