ΟΡΙΣΜΟΣ

Παραρρινοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονώδης αλλαγή στο βλεννογόνο των παραρρινίων κόλπων (ιγμόρεια, ηθμοειδείς, μετωπιαίοι κόλποι, σφηνοειδής), η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα. Αν τα συμπτώματα αυτά δεν είναι τα απόλυτα τυπικά, μπορεί να χρειαστεί να διερευνηθούν πολλοί άλλοι τοπικοί και συστημικοί παράγοντες, για να προσδιοριστεί το αίτιο. Λιγότερο από το 10{d20b388198d2e905ee196862917d9f2281b0d18e47ead2dc02216a73d73a39ec} των ασθενών που επισκέπτονται τον ωτορινολαρυγγολόγο με πιθανό πρόβλημα στα παραρρίνια, έχει τελικά παραρρινοκολπίτιδα.

Η οξεία πυώδης παραρρινοκολπίτιδα τις πιο πολλές φορές συνοδεύει ή ακολουθεί το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί από μολυσμένο νερό που μπήκε βίαια στη μύτη, κατά τη διάρκεια κολύμβησης ή καταδύσεων του ασθενούς. Στην ιγμορίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται στην παρειά και αντανακλά προς το μέτωπο και τα δόντια της άνω γνάθου. Στην ηθμοειδίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται μεταξύ των οφθαλμών και πίσω απ’αυτούς. Στη μετωπιαία κολπίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο και είναι πιο έντονος το πρωί, με το ξύπνημα του ασθενούς. Στη σφηνοειδίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της κεφαλής και ακτινοβολεί προς τους κροτάφους.

Η αντιμετώπιση της οξείας πυώδους παραρρινοκολπίτιδας είναι φαρμακευτική, όχι χειρουργική. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα εμφανίζεται όταν το φυσικό στόμιο των παραρρινίων κόλπων είναι εντελώς αποφραγμένο από οίδημα, οδηγώντας σε εμπύημα. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου, την αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου και τον έλεγχο της λοίμωξης. Η φιλοσοφία της λειτουργικής ενδοσκοπικής χειρουργικής των παραρρινίων βασίζεται στη λεπτομερή γνώση της ανατομίας και της παθοφυσιολογίας της περιοχής των παραρρινίων. Έτσι, καταδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος της απόφραξης των παραρρινίων κόλπων στην παθογένεση της παραρρινοκολπίτιδας. Η χειρουργική αποκατάσταση του αερισμού και της φυσιολογικής λειτουργίας του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου, θεωρούνται κλειδιά στην εξάλειψη της νόσου και στη συντήρηση ενός υγιούς ρινικού βλεννογόνου σε όλες τις παραρρίνιες κοιλότητες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το ουσιαστικό πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής των παραρρινίων βασίζεται στη δυνατότητα να αξιολογηθεί με ακρίβεια το πολύπλοκο σύστημα των παραρρινίων κόλπων, με λεπτομερή ενδοσκόπηση της ρινός και αξονική ή μαγνητική τομογραφία .

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Όταν, παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η παραρρινοκολπίτιδα επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά, αυτό αποτελεί άμεση ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Η χρήση των ενδοσκοπίων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου των παραρρινίων κόλπων βελτιώνει το οπτικό πεδίο, δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διατήρησης των φυσιολογικών δομών, καθώς αφαιρείται μόνο η παθολογία της περιοχής που πάσχει. Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα προέρχονται από τη βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα και την κατανόηση της παθογένεσης της παραρρινοκολπίτιδας, που είναι εφικτά από τη συνδυασμένη χρήση του πλήρους ενδοσκοπικού ελέγχου και αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Η συστηματική μετεγχειρητική φροντίδα και ο πολύ σχολαστικός καθαρισμός των χειρουργημένων κοιλοτήτων, είναι μέγιστης σημασίας για το τελικό χειρουργικό αποτέλεσμα. Οι λειτουργικές ενδοσκοπικές τεχνικές προσφέρουν τη δυνατότητα για την επίλυση των ασθενειών των παραρρινίων που δεν ανταποκρίνονται φαρμακευτικά, με ελάχιστο τραύμα στις φυσιολογικές δομές και μειωμένη νοσηρότητα. Το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση και απομάκρυνση των υποκείμενων αιτίων των ασθενειών των παραρρινίων.

Κατηγορίες