Ενδοσκοπική Χειρουργική του Ρινικού Διαφράγματος

Ρινικό διάφραγμα ονομάζεται το τοίχωμα που διαχωρίζει τα δύο ρουθούνια μεταξύ τους και αποτελείται από το οστέινο και το χόνδρινο τμήμα. Όταν είναι πολύ στραβό επηρεάζει την ποιότητα της αναπνοής και εμποδίζει την δίοδο του αέρα μέσω της μύτης. Αμέσως αυτό έχει ως συνέπεια το άτομο να νιώθει ότι ο αέρας που αναπνέει δεν του φτάνει, γιατί στερείται από τις επαρκείς ποσότητες οξυγόνου που χρειάζεται για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες. Από αυτήν την κατάσταση, ο ασθενής επειδή δεν έχει μέτρο σύγκρισης λειτουργικής και μη λειτουργικής αναπνοής συνηθίζει και το μπούκωμα που έρχεται ως άμεση συνέπεια, ακόμα και την κούραση, τον πονοκέφαλο, τον συχνό ξηρό βήχα αλλά και τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζει με τα αυτιά.

Πολλές φορές ένα στραβό διάφραγμα κάνει πιο άτυπα συμπτώματα όπως ζαλάδα, θολούρα, «βαρύ» κεφάλι ακόμα και εμβοές και αστάθεια. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς νιώθουν δύσπνοια και οπισθοστερνικό βάρος γεγονός που τους οδηγεί να πάρουν ακόμα και αγχολυτικά γιατί νομίζουν ότι όλα αυτά οφείλονται στο στρες. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, ένα στραβό διάφραγμα ρινός εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στη μύτη που μετατοπίζει το διάφραγμα από τη θέση του.

Συμπτώματα

Ασθενείς με σοβαρή σκολίωση ρινικού διαφράγματος ενδέχεται να εμφανίσουν ρινική συμφόρηση, ρινορραγίες και συχνές ή επαναλαμβανόμενες ρινοκολπίτιδες, λόγω της ανεπάρκειας αερισμού των ρινικών κοιλοτήτων. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ασθενείς εξοικειώνονται με αυτήν την κατάσταση από την στιγμή που δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αναπνέοντας για πολύ καιρό «λάθος». Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς εμφανίζουν προσωπαλγία, πονοκεφάλους και οπισθορρινική καταρροή, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους.

Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια ενδοσκόπηση ρινός με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο, στην οποία ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να κάνει πλήρη ενδοσκοπικό έλεγχο ρινός και ρινοφαρυγγικής κοιλότητας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της σκολίωσης σχετίζεται με τη σοβαρότητα της κατάστασης και των συμπτωμάτων. Στις πιο σοβαρές-χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση;

Πριν την εμφάνιση της ενδοσκοπικής χειρουργικής, η εγχείρηση στο ρινικό διάφραγμα ήταν δριμύτερη. Πλέον ο χειρουργός με το ενδοσκόπιο μπορεί να διορθώσει όλες τις ανατομικές περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη, ακόμα και αυτές που δεν είναι ορατές με άλλη μέθοδο και παράλληλα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο να διορθώσει τις κόγχες, επιλέγοντας ανάμεσα στην μέθοδο του καυτηριασμού και της κογχοπλαστικής. Από την στιγμή που η επέμβαση αυτή γίνει ολοκληρωμένα εξαρχής, το αποτέλεσμα θα είναι ριζικό και μόνιμο. Ακόμη με την ενδοσκοπική μέθοδο δίνεται η δυνατότητα, αν στη διάρκεια της επέμβασης διαπιστώσουμε και πολύποδες ή κάποια ανατομική παραλλαγή όπως η φυσαλιδώδης κόγχη ή η παρουσία πύου σε παραρρίνιες κοιλότητες ή ανεπάρκεια ρινικής βαλβίδας,στον ίδιο χρόνο να γίνει και λειτουργική ρινοπλαστική ώστε να διορθωθούν όλα τα προβλήματα της μύτης με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα θεραπευτικά οφέλη που προκύπτουν για τον ασθενή είναι πολλά, όταν το διάφραγμα χειρουργείται ενδοσκοπικά;

Ο ασθενής δεν πονάει, δεν παρουσιάζονται οιδήματα ή μελανιές και η επάνοδός του στην εργασία είναι άμεση. Ειδικά σε νέα και υγιή άτομα, η νοσηλεία πολλές φορές δεν κρίνεται απαραίτητη. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ένας ασθενής με στραβό διάφραγμα ότι χάρη στην ενδοσκοπική χειρουργική διόρθωση του ρινικού διαφράγματος που είναι ριζική και οριστική ,γυρίζει σελίδα στη ζωή του γιατί αποκτά αυξημένη ενέργεια και ευεξία και ακόμη αποφεύγονται επιπλοκές προς τα αυτιά, τους παραρρίνιους κόλπους και προς την τραχεία και τους βρόγχους. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή μιας τέτοιας επέμβασης σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα γιατί αλλάζει εντελώς το προφίλ της χρόνιας πάθησης με αποτέλεσμα μια πολύ ήπια συμπτωματολογία για τον ασθενή και αποφυγή κρίσεων και λοιμώξεων.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί ασθενείς χειρουργώντας το διάφραγμα οδηγήθηκαν σε αποτυχημένες επεμβάσεις λόγω της απουσίας της ακρίβειας και της λεπτομέρειας που μας π[προσφέρει η χρήση της κάμερας στην ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση του ρινικού διαφράγματος. Η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Έτσι, όταν μπορούμε να δώσουμε ριζική λύση σε κάποια προβλήματα, να το αποφασίζουμε έγκαιρα! Κι όσον αφορά στο στραβό διάφραγμα σας μεταφέρω αυτό που μετεγχειρητικά μου λένε οι ασθενείς μου: «Καλά γιατρέ, έτσι αναπνέουν οι άλλοι άνθρωποι;».

Άρθρα της Ιατρού

Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

PEOPLE – Στραβό διάφραγμα – Χειρουργείο

Το ευ ζειν εξαρταται απο την καλη αναπνοη απο τη μυτη! Αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό θέμα είναι να αισθάνεσαι ευεξία όλη τη μέρα σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι σαν το τσουνάμι και συχνά εύχεται κανείς η μέρα να έχει 48 ώρες, τότε πρέπει να αντιληφθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή και […]

error: Content is protected !!