Ενδοσκοπική Χειρουργική στα παιδιά

Τα παιδιά ταλαιπωρούνται συχνά από φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού που οφείλονται στο ανώριμο ανοσοποιητικό τους αλλά και στο συγχρωτισμό με άλλα παιδάκια στο σχολείο και τον παιδικό σταθμό. Το ανώτερο αναπνευστικό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που χαρακτηρίζεται από την ενδοεπικοινωνία των οργάνων του, κι έτσι κάθε φλεγμονή μπορεί να επινεμηθεί και στα γειτονικά όργανα προκαλώντας επιπλοκές.

Αίτια εμφάνισης ιγμορίτιδας

Συχνό φαινόμενο στις παιδικές ηλικίες είναι τα κρούσματα ιγμορίτιδας, τα οποία μπορεί να προκληθούν από ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη, φλεγμονές των δοντιών, ανατομικές ανωμαλίες στο ρινικό διάφραγμα ή στο μέσο ρινικό πόρο και υπερτροφία των κογχών. Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί κάποιο κοινό κρυολόγημα ή γρίπη ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. Όταν η έντονη παραγωγή βλέννας που προέρχεται από το κρυολόγημα ή τη ρινίτιδα διαρκεί πολλές μέρες προκαλεί οίδημα στο ρινικό βλεννογόνο φράζοντας τη δίοδο του αέρα προς τα ιγμόρεια. Όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα συμπτώματα παραμένουν και εντείνονται δημιουργώντας χρόνια ιγμορίτιδα.

Επιπτώσεις της ιγμορίτιδας

Οι επιπτώσεις της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι πολλές και προκαλούν στο παιδί κούραση και μειωμένη ευεξία. Οι πιο συχνές επιπτώσεις αφορούν την πρόκληση ωτίτιδων και συχνών αμυγδαλίτιδων, καθώς επίσης και λοιμώξεων απ’ το κατώτερο αναπνευστικό που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε άσθμα.

Διάγνωση με τη χρήση ενδοσκοπίων

Η ιγμορίτιδα μπορεί να διαγνωστεί λεπτομερώς στο ιατρείο με τη χρήση ενδοκοπικών εργαλείων. Συχνά είναι απαραίτητος ο απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία. Η διάγνωση μας δείχνει με ακρίβεια την έκταση της φλεγμονής.

Θεραπεία

Η ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται αρχικά με φαρμακευτική αγωγή. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη φαρμακευτική αγωγή και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά ότι πρόκειται για χρόνια ιγμορίτιδα, τότε τίθεται η ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Χειρουργικές εξελίξεις στην επέμβαση των παραρρινίων

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με τη χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στη μεγέθυνση, τον φωτισμό και τη χρήση της νευροπλοήγησης(navigation). Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι συγχρόνως, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν, αν υπάρχουν, το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα.

Μετεγχειρητική πορεία

Eπειδή η επέμβαση γίνεται με πολύ λειτουργικό τρόπο, το παιδί μετεγχειρητικά είναι σε άριστη κατάσταση. Επιστρέφει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα, και, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού, μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σχολείο και στις δραστηριότητές του. Υπάρχει βελτίωση άμεσα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων(πονοκέφαλος, πυώδεις εκκρίσεις, μπούκωμα, βήχας) και σε ένα μήνα μετεγχειρητικά έχει ολοκληρωθεί και η επούλωση των κοιλοτήτων. Το σημαντικό είναι όταν η λύση πια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, οι γονείς να το αποφασίζουν έγκαιρα για να μην προκύπτουν επιπλοκές από τα γύρω όργανα όπως τα μάτια, ο εγκέφαλος ή τα αυτιά.

Άρθρα της Ιατρού

Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

HELLO – Ιατρικές Εξελίξεις – Ριζική Λύση στα ΩΡΛ Προβλήματα των παιδιών

error: Content is protected !!