HELLO-Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες

Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες;

Αλλεργίες και ιγµορίτιδα αποτελούν πλέον τη µερίδα του λέοντος των περιστατικών που καταλήγουν στα ΩΡΛ ιατρεία. Και είναι απορίας άξιο πώς σε µια χώρα σαν την Ελλάδα φτάσαµε τα τελευταία χρόνια να έχουµε τόσο πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, αλλά και άσθµα.
Ας µην ξεχνάµε ότι ένας άνθρωπος µπορεί να µη γεννηθεί αλλεργικός, αλλά να εµφανίσει ξαφνικά συµπτώµατα της αλλεργίας όταν εκτεθεί στα κοινά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, η µούχλα, οι χηµικές ουσίες από τα πολλά καθαριστικά που χρησιµοποιούµε, διάφοροι µικροοργανισµοί, το επιθήλιο των κατοικίδιων ζώων και πολλά άλλα.

Είναι γεγονός ότι η ζωή µας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ: παραµένουµε σε κλειστούς χώρους πολλές ώρες, µε αποτέλεσµα να ερχόµαστε σε επαφή µε ερεθιστικούς παράγοντες. Έτσι, οι αλλεργίες σήµερα δεν είναι µόνο εποχικές, µπορεί να είναι και ετήσιες, και η επίδρασή τους στην ποιότητα της καθηµερινότητας να είναι πολύ σοβαρή.

Η θέρµανση έχει αλλάξει πάρα πολύ στα σπίτια αφού γίνεται κυρίως χρήση κλιµατιστικών, τα οποία συνήθως δεν συντηρούνται σωστά. Η αύξηση της υγρασίας στους χώρους αποτελεί έναν πολύ συχνό ερεθιστικό παράγοντα, ενώ η υπερβολική χρήση απορρυπαντικών πλυντηρίου και χηµικών καθαριστικών στο σπίτι αποτελεί επίσης εκλυτικό παράγοντα αλλεργιών.

Ακόµα και η διατροφή συµβάλλει στην εµφάνιση αλλεργιών: τα τελευταία χρόνια καταναλώνουµε καθηµερινά βιοµηχανοποιηµένες τροφές και πολλά ζωικά προϊόντα. Μερίδιο ευθύνης έχει και η έλλειψη άσκησης – η καθιστική ζωή βοηθά κι αυτή στην ευκολότερη ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων.

Συµπτώµατα

Τα πολύ βασανιστικά συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα είναι συνήθως μπούκωμα στη μύτη, πονοκέφαλος, καταρροή και φτάρνισμα. Μπορεί να συνοδεύεται επίσης από δάκρυα και φαγούρα στα μάτια αλλά και αλλεργικό άσθμα. Το τελευταίο καθιστά το άτομο πολύ πιο ευάλωτο σε οποιαδήποτε ίωση και επιπλοκές από τα γύρω όργανα, όπως, π.χ., ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, ακόμα και πνευμονία.

Όταν μάλιστα ένας ασθενής έχει προβλήματα στη μύτη, όπως, π.χ., στραβό διάφραγμα ή μεγάλες κόγχες, τότε το σύμπτωμα του μπουκώματος είναι ακόμα πιο έντονο. Αν συνυπάρχουν αλλεργική ρινίτιδα ή ρινικοί πολύποδες, είναι πολύ πιο εύκολη η ανάπτυξη της ιγμορίτιδας ή της παραρρινοκολπίτιδας, δηλαδή η ανάπτυξη φλεγμονής στους παραρρίνιους κόλπους που βρίσκονται γύρω από τη μύτη, μέσα στο κρανίο, και επικοινωνούν με μικρούς σωληνίσκους με αυτήν. Εκτός από τα ιγμόρεια, οι άλλοι κόλποι είναι οι ηθμοειδείς κοιλότητες, οι μετωπιαίοι κόλποι και ο σφηνοειδής κόλπος.

Πολλές φορές, ενώ ένας ασθενής πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, αυτή εκλαμβάνεται σαν ίωση ή ιγμορίτιδα και υπάρχει μια υπερβολή στη χορήγηση της αντιβίωσης. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι απαραίτητοι ένας πλήρης έλεγχος από ΩΡΛ και ένας αλλεργιολογικός έλεγχος, ώστε να ξεκαθαριστεί σε ποιους ασθενείς έχει ένδειξη η ανοσοθεραπεία με εμβόλια.

Αν ο ασθενής που πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα έχει και ανατομικά προβλήματα ή χρόνια ιγμορίτιδα που δεν μπορεί να θεραπευτεί φαρμακευτικά, τότε πραγματικά η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ιδανική λύση. Με τη χειρουργική επέμβαση, η ποιότητα ζωής του ασθενή αλλάζει εντελώς, ανακτά την ευεξία του, ενώ αλλάζει εντελώς και το αλλεργικό του προφίλ.

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, με τις ενδοσκοπικές τεχνικές, το χειρουργείο αυτό να γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια και το αποτέλεσμα να είναι ριζικό. Σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ξαναχειρουργηθεί ή έχουν μεγάλη κατάληψη στους παραρρίνιους κόλπους, είναι απαραίτητη και η χρήση της νευροπλοήγησης στη διάρκεια της επέμβασης.
Η ενδοσκοπική χειρουργική στην περιοχή της ρινός είναι σήμερα ανώδυνη χωρίς εξωτερικές τομές και προσφέρει στον ασθενή ταχύτερη ανάρρωση και επούλωση, με αποτέλεσμα την άμεση επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Χρήσιµες συµβουλές για τους αλλεργικούς ασθενείς:

1. Μην αερίζετε ποτέ το σπίτι τις ημέρες που φυσάει.

2. Αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή.

3. Διώξτε χαλιά, μοκέτες και λούτρινα κουκλάκια από το σπίτι.

4. Καθαρίζετε καλά το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα και βρεγμένα πανιά, ώστε να αποφεύγετε τη συγκέντρωση της σκόνης.

5. Να μετράτε τα επίπεδα υγρασίας στους χώρους σας, να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες όταν χρειάζεται και να αποφεύγετε τη χρήση κλιματιστικού.

6. Αλλάξτε τη διατροφή σας αποφεύγοντας τα ζωικά προϊόντα και εμπλουτίζοντάς τη με φρούτα, λαχανικά και βότανα.

Κατηγορίες

error: Content is protected !!