HELLO-Μύθοι και Αλήθειες για το Ροχαλητό

Συχνά οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, και ειδικότερα από ροχαλητό, απευθύνονται σε ωτορινολαρυγγολόγο. Βέβαια, τα αίτια του ροχαλητού είναι πολυπαραγοντικά.

Τι είναι το ροχαλητό;

Πρόκειται για τον κραδασμό που παράγεται κατά τον ύπνο, όταν συμπίπτουν τα τοιχώματα του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω αυξημένης αντίστασης στη δίοδο του αέρα.

Πότε προκαλείται;

Όταν υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα ή όταν ο μυϊκός τόνος στο σύστημα του αεραγωγού είναι ελαττωμένος. Επίσης, η αύξηση του σωματικού βάρους, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι διαταραχές του θυρεοειδή, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το κάπνισμα και γενικά η έλλειψη άσκησης και το βαρύ βραδινό γεύμα μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Μπορεί το ροχαλητό να επηρεάσει τη ζωή μας ή να είναι ακόμα και επικίνδυνο;

Το ροχαλητό δεν μένει στάσιμο ούτε σε ένταση ούτε σε επιπτώσεις, εξελίσσεται, και μπορεί από αθώο να γίνει νοσηρό και στη συνέχεια να οδηγήσει σε άπνοια.

Τι είναι η άπνοια;

Είναι η διακοπή της αναπνοής για δέκα τουλάχιστον δευτερόλεπτα και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιά και στα αγγεία, όπως υπέρταση και αρρυθμίες.

Από τι προκαλείται;

Μερικά από τα βασικά αίτια μπορεί να είναι τo στραβό διάφραγμα, η αλλεργική ρινίτιδα, με πολύποδες ή χωρίς, οι μεγάλες αμυγδαλές, η μακριά σταφυλή, η υπερτροφική μαλθακή υπερώα, η υπερτροφία της ρίζας της γλώσσας και το παράδοξο σχήμα επιγλωττίδας.

Από ποια συμπτώματα θα καταλάβουμε ότι πάσχουμε από άπνοια;

Από την πρωινή υπνηλία, τον πονοκέφαλο όλη την ημέρα, την εύκολη κόπωση, τις αλλαγές στην προσωπικότητα, την υπέρταση, τις αρρυθμίες και, πιο άτυπα, την αστάθεια και τις εμβολές. Στα παιδιά πρέπει να αξιολογούνται η νυχτερινή ενούρηση, η βουλιμία και η επίδραση στην ανάπτυξη και βέβαια οι διαταραχές στη συγκέντρωση, που επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις τους και τη διάθεσή τους να κοινωνικοποιηθούν.

Πώς γίνεται η διάγνωση από το γιατρό σε αυτή την περίπτωση;

Ο ωτορινολαρυγγολόγος αρχικά θα κάνει έναν ενδοσκοπικό έλεγχο για να διαπιστώσει την κατάσταση του ανώτερου αεραγωγού. Ανάλογα με τα ευρήματα και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, μπορεί να προτείνει έναν εργαστηριακό έλεγχο που θα περιλαμβάνει νυχτερινή οξυμετρία, sleep endoscopy και μελέτη ύπνου σε ασθενείς με τυπικό ιστορικό.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας για να απαλλαγούμε από το ροχαλητό/άπνοια;

Αρχικά η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, με την εφαρμογή της μάσκας θετικής διαρρινικής πίεσης, ή, αν δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, χειρουργική ή συνδυασμός ανάλογα με τα ευρήματα και τη γενικότερη υγεία του ασθενή.

Τι φοβούνται οι ασθενείς και δεν προχωρούν άμεσα σε χειρουργείο;
Συνήθως ο φόβος του πόνου και του μεγάλου χρόνου επιστροφής στην καθημερινότητα είναι αυτό που αποθαρρύνει τους ασθενείς να μπουν στο χειρουργείο. Όμως, με τις νέες χειρουργικές τεχνικές, αυτά πλέον είναι μύθος. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος και ο ασθενής είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες εντός ολίγων ημερών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα σε ένα μόνο χειρουργείο μπορούν να διορθωθούν και άλλα προβλήματα, όπως διάφραγμα, πολύποδες ή κόγχες, καθώς μπορεί να γίνει και φαρυγγοπλαστικη στους ενηλίκους, ενώ στα παιδιά αμυγδαλές και κρεατάκια. Ειδικά η χειρουργική της υπερτροφίας της ρίζας της γλώσσας, που αποτελεί μια ανατομική περιοχή με ιδιαιτερότητες στην προσπέλασή της, σήμερα, χάρη στην εφαρμογή της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής DaVinci, είναι πολύ πιο προσιτή και εξαιτίας της τρισδιάστατης κάμερας, που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης εκτίμησης στο βάθος πεδίου και επομένως άλλη ακρίβεια στην αφαίρεση.

Κατηγορίες

error: Content is protected !!