HELLO FASHION-Γιατί πρέπει να χειρουργείται το στραβό διάφραγμα

Αν σκεφτεί κανείς πόσο σηµαντικό είναι να αισθάνεσαι ευεξία όλη µέρα σε µια εποχή που οι ρυθµοί είναι σαν το τσουνάµι και συχνά εύχεται κανείς η ηµέρα να είχε 48 ώρες, τότε πρέπει να αντιληφθεί πόσο σηµαντικό ρόλο παίζει η σωστή και ανεµπόδιστη αναπνοή από τη µύτη, καθώς είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για τη σωστή οξυγόνωση του οργανισµού. Είναι ένα πολύ σηµαντικό όργανο που φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουµε από σκόνες, εισερχόµενους ιούς, µικρόβια, τον θερµαίνει και τον υγραίνει, µε αποτέλεσµα να τον στέλνει έτοιµο στους πνεύµονες.

1. Τι είναι το στραβό διάφραγµα
Το ρινικό διάφραγµα είναι το διαχωριστικό τοίχωµα µεταξύ των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από ένα οστέινο και ένα χόνδρινο τµήµα. Όταν είναι στραβό, εµποδίζει τη δίοδο του αέρα µέσω της µύτης. Το αποτέλεσµα, πέρα από το γνωστό µπούκωµα που ο ασθενής το συνηθίζει και εξοικειώνεται, γιατί δεν έχει συγκριτικό µέτρο, είναι να εγκαθίστανται συµπτώµατα όπως κούραση, πονοκέφαλος, συχνός ξηρός βήχας, προβλήµατα µε τα αυτιά και άλλα. Έχω χειρουργήσει πολλούς ασθενείς που έπασχαν από κρίσεις πανικού και είχαν στραβό διάφραγµα και λένε ότι τώρα καταλαβαίνουν πως δεν ήταν άγχος αυτό που ένιωθαν, αλλά έλλειψη αέρα.

2. Ποια είναι η σύγχρονη χειρουργική αντιµετώπιση
Με την ενδοσκοπική χειρουργική µπορείς να διορθώσεις όλες τις ανατοµικές περιοχές όπου υπάρχει βλάβη, ιδιαίτερα τις οπίσθιες οστέινες σκολιώσεις, που δεν είναι ορατές µε άλλη µέθοδο και, βέβαια, στον ίδιο χρόνο να χειρουργηθούν και οι γνωστές κόγχες, είτε µε καυτηριασµό είτε µε κογχοπλαστική. Ακόµη, µε την ενδοσκοπική µέθοδο δίνεται η δυνατότητα, αν στη διάρκεια της επέµβασης διαπιστώσουµε και πολύποδες ή κάποια ανατοµική παραλλαγή, όπως η φυσαλιδώδης κόγχη ή η παρουσία πύου σε παραρρίνιες κοιλότητες, να διορθωθούν χειρουργικά στον ίδιο χρόνο όλα τα προβλήµατα της µύτης. Η εξωτερική παραµόρφωση της µύτης µπορεί επίσης να επιδράσει στη σωστή αναπνοή. Έτσι, όταν αυτή επηρεάζει τις ανατοµικές δοµές της ρινικής βαλβίδας και του οστέινου τµήµατος του διαφράγµατος, πρέπει παράλληλα να διορθώνεται και η παραµόρφωση µε λειτουργική ρινοπλαστική, η οποία εξασφαλίζει άριστο αποτέλεσµα αισθητικά και αναπνευστικά. Δηλαδή, αποκτάται µια µύτη τόσο συµµετρική όσο και λειτουργική.

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήµατα
Ο ασθενής δεν πονάει, δεν πρήζεται, δε µελανιάζει και µπορεί να επιστρέψει άµεσα µετεγχειρητικά στη δουλειά του. Μάλιστα σε νέα, υγιή άτοµα δεν είναι απαραίτητη η παραµονή στο νοσοκοµείο.

4. Τι θα συµβουλεύατε τους αναγνώστες µας;
Ζούµε πια σε πολύ απαιτητικούς ρυθµούς, που η ποιότητα της καθηµερινής ζωής από πλευράς ευεξίας και θετικής διάθεσης παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Έχει µεγάλη σηµασία, λοιπόν, εάν µπορούµε να δώσουµε ριζική λύση σε κάποια προβλήµατα, να το αποφασίζουµε έγκαιρα. Όσον αφορά το στραβό διάφραγµα, σας µεταφέρω αυτό που µετεγχειρητικά µου λένε οι ασθενείς µου: «Γιατρέ, έτσι αναπνέουν οι άλλοι άνθρωποι».

Κατηγορίες

error: Content is protected !!