Ιγμορίτιδα – Γράφει η Χειρουργός ΩΡΛ Ανατολή Παταρίδου.

Ιγμορίτιδα: Συμπτώματα – Θεραπεία – Ενδοσκοπικό χειρουργείο παραρρίνιων κόλπων

Τι είναι η ιγμορίτιδα (παραρρινοκολπίτιδα);

Ιγμορίτιδα (παραρρινοκολπίτιδα) είναι μια φλεγμονώδης αλλαγή στο βλεννογόνο των παραρρινίων κόλπων (ιγμόρεια, ηθμοειδείς, μετωπιαίοι κόλποι, σφηνοειδής), η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα. Αν τα συμπτώματα αυτά δεν είναι τα απόλυτα τυπικά, μπορεί να χρειαστεί να διερευνηθούν πολλοί άλλοι τοπικοί και συστημικοί παράγοντες, για να προσδιοριστεί το αίτιο. Λιγότερο από το 10% των ασθενών που επισκέπτονται τον ωτορινολαρυγγολόγο με πιθανό πρόβλημα στα παραρρίνια, έχει τελικά παραρρινοκολπίτιδα.

Οξεία πυώδης παραρρινοκολπίτιδα

Η οξεία πυώδης παραρρινοκολπίτιδα τις πιο πολλές φορές συνοδεύει ή ακολουθεί το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί από μολυσμένο νερό που μπήκε βίαια στη μύτη, κατά τη διάρκεια κολύμβησης ή καταδύσεων του ασθενούς. Στην ιγμορίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται στην παρειά και αντανακλά προς το μέτωπο και τα δόντια της άνω γνάθου. Στην ηθμοειδίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται μεταξύ των οφθαλμών και πίσω απ’αυτούς. Στη μετωπιαία κολπίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο και είναι πιο έντονος το πρωί, με το ξύπνημα του ασθενούς. Στη σφηνοειδίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της κεφαλής και ακτινοβολεί προς τους κροτάφους.

Η αντιμετώπιση της οξείας πυώδους παραρρινοκολπίτιδας είναι φαρμακευτική, όχι χειρουργική. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα εμφανίζεται όταν το φυσικό στόμιο των παραρρινίων κόλπων είναι εντελώς αποφραγμένο από οίδημα, οδηγώντας σε εμπύημα. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου, την αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου και τον έλεγχο της λοίμωξης.

Η φιλοσοφία της λειτουργικής ενδοσκοπικής χειρουργικής των παραρρινίων βασίζεται στη λεπτομερή γνώση της ανατομίας και της παθοφυσιολογίας της περιοχής των παραρρινίων. Έτσι, καταδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος της απόφραξης των παραρρινίων κόλπων στην παθογένεση της παραρρινοκολπίτιδας. Η χειρουργική αποκατάσταση του αερισμού και της φυσιολογικής λειτουργίας του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου, θεωρούνται κλειδιά στην εξάλειψη της νόσου και στη συντήρηση ενός υγιούς ρινικού βλεννογόνου σε όλες τις παραρρίνιες κοιλότητες.

Ιγμορίτιδα: Ποια είναι τα συχνότερα αίτια;

Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη, τραυματισμό, φλεγμονές των δοντιών, ανατομικές ανωμαλίες στο ρινικό διάφραγμα ή στο μέσο ρινικό πόρο και υπερτροφία των κογχών.

Συνήθως η ιγμορίτιδα συνοδεύει ή ακολουθεί κάποιο κοινό κρυολόγημα ή γρίπη ή κάποια κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. Η έντονη παραγωγή της βλέννας λόγω κρυολογήματος ή ρινίτιδας, όταν διαρκεί πολλές μέρες προκαλεί οίδημα στο ρινικό βλεννογόνο φράζοντας τη δίοδο του αέρα προς τα ιγμόρεια, κι έτσι δημιουργείται έντονος πόνος στο πρόσωπο, κυρίως στο μέτωπο και στα μάτια.

Επίσης τα ιγμόρεια μολύνονται από μικρόβια και η βλέννα που παράγεται είναι πια παχύρρευστη, δύσοσμη και με κίτρινο ή πράσινο χρώμα. Όταν η απόφραξη της διόδου του άερα προς τα ιγμόρεια παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα συμπτώματα παραμένουν και εντείνονται δημιουργώντας χρόνια ιγμορίτιδα.

Ιγμορίτιδα: Ποια είναι τα βασικά τα συμπτώματα;

• κεφαλαλγίες
• βήχας
• ζάλη
• ρινορραγία
• ενοχλήσεις στα αυτιά
• έντονο μπούκωμα

Ιγμορίτιδα: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το ουσιαστικό πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής των παραρρινίων βασίζεται στη δυνατότητα να αξιολογηθεί με ακρίβεια το πολύπλοκο σύστημα των παραρρινίων κόλπων, με λεπτομερή ενδοσκόπηση της ρινός και αξονική ή μαγνητική τομογραφία .

Ιγμορίτιδα και θεραπεία

Η ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται αρχικά με φαρμακευτική αγωγή: αποσυμφορητικά σπρέι, ρινικές πλύσεις και συχνά με αντιβίωση. Σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής με συμπτώματα που επιμένουν παρά τη θεραπεία, και σε περιπτώσεις επιπλοκής μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε χειρουργικά.

Ιγμορίτιδα (Παραρρινοκολπίτιδα): Τί περιλαμβάνει η χειρουργική αντιμετώπιση;

Όταν παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η παραρρινοκολπίτιδα επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά, αυτό αποτελεί άμεση ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.

Η χρήση των ενδοσκοπίων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου των παραρρινίων κόλπων βελτιώνει το οπτικό πεδίο, δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διατήρησης των φυσιολογικών δομών, καθώς αφαιρείται μόνο η παθολογία της περιοχής που πάσχει. Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα προέρχονται από τη βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα και την κατανόηση της παθογένεσης της παραρρινοκολπίτιδας, που είναι εφικτά από τη συνδυασμένη χρήση του πλήρους ενδοσκοπικού ελέγχου και αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας. Η συστηματική μετεγχειρητική φροντίδα και ο πολύ σχολαστικός καθαρισμός των χειρουργημένων κοιλοτήτων, είναι μέγιστης σημασίας για το τελικό χειρουργικό αποτέλεσμα. Οι λειτουργικές ενδοσκοπικές τεχνικές προσφέρουν τη δυνατότητα για την επίλυση των ασθενειών των παραρρινίων που δεν ανταποκρίνονται φαρμακευτικά, με ελάχιστο τραύμα στις φυσιολογικές δομές και μειωμένη νοσηρότητα. Το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση και απομάκρυνση των υποκείμενων αιτίων των ασθενειών των παραρρινίων.

Ιγμορίτιδα και εγχείρηση – Χειρουργείο χωρίς τομές

Ο γιατρός επεμβαίνει χειρουργικά όταν η ιγμορίτιδα επιμένει παρά τη φαρμακευτική αγωγή και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά. Επίσης, σε περιπτώσεις χρόνιας ιγμορίτιδας, σε ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλοκές, σε ασθενείς με καλοήθεις και κακοήθεις όγκους ρινός και παραρρινίων, και σε ασθενείς με ρινικούς πολύποδες.

Το σημαντικό είναι όταν η λύση πια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, να γίνεται έγκαιρα για να μην προκύπτουν επιπλοκές από τα γύρω όργανα όπως τα μάτια, ο εγκέφαλος ή τα αυτιά.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με τη χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στη μεγέθυνση, τον φωτισμό και τη χρήση της νευροπλοήγησης (navigation). Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι συγχρόνως, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν, αν υπάρχουν, το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα.

Περιγραφή της επέμβασης

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική νάρκωση και με χρήση ενδοσκοπίων, κάμερας και monitor. H ενδοσκοπική μέθοδος είναι ανώδυνη, χωρίς τομές και προσφέρει ριζική λύση στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας.

Μετά την επέμβαση

Eπειδή η επέμβαση γίνεται με πολύ λειτουργικό τρόπο, ο ασθενής μετεγχειρητικά είναι σε άριστη κατάσταση. Επιστρέφει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα, και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του. Υπάρχει βελτίωση άμεσα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων(πονοκέφαλος, πυώδεις εκκρίσεις, μπούκωμα, βήχας) και σε ένα μήνα μετεγχειρητικά έχει ολοκληρωθεί και η επούλωση των κοιλοτήτων.

Τί επιπτώσεις μπορεί να έχει η ιγμορίτιδα εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά;

Οι επιπτώσεις της ιγμορίτιδας, ειδικά της χρόνιας, είναι πολλές και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής καθώς προκαλούν κούραση και μειωμένη ευεξία. Οι πιο συχνές επιπτώσεις αφορούν την πρόκληση ωτίτιδων και συχνών αμυγδαλίτιδων, καθώς επίσης και λοιμώξεων απ’ το κατώτερο αναπνευστικό που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε άσθμα.

Μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη, ιδιαιτέρως η Χρόνια Παραρρινοκολπίτιδα, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στα γειτονικά όργανα όπως στους οφθαλμούς(με τη μορφή του αποστήματος) και στον εγκέφαλο(με της μορφή του αποστήματος ή της μηνιγγίτιδας).

Η σχέση της ιγμορίτιδας με την ωτίτιδα

Κοντά στα ιγμόρεια βρίσκονται δύο σωληνάκια που λέγονται ευσταχιανές σάλπιγγες και ρυθμίζουν τη λειτουργία του αυτιού σε σημαντικό βαθμό. Ένα έντονο οίδημα και συχνές φλεγμονές της ρινικής περιοχής μπορεί να έχουν μόνιμη επίπτωση στις ευσταχιανές σάλπιγγες.

Ένας ασθενής που έχει ιγμορίτιδα μπορεί να προσβληθεί από εκκριτική ή οξεία μέση ωτίτιδα, με συμπτώματα όπως βαρηκοΐα, αίσθημα πληρότητος ωτός, αυτοφωνία, εμβοές, τριγμό στο αυτί κατά την κατάποση.

Ιγμορίτιδα Χειρουργείο: Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων;

Είναι μια νέα μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης με κάμερα μέσα από τη μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές. Στόχος είναι να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες που οδηγούν στην επίμονη φλεγμονή και να αφαιρέσει την παθολογία με ένα λιγότερο ακρωτηριαστικό τρόπο.

Πόσο δύσκολο είναι το χειρουργείο για την αντιμετώπιση της Ιγμορίτιδας;

Χάρη στις νέες μεθόδους η επέμβαση δεν είναι εργώδης και αιμορραγική όπως παλιότερα. Ο σύγχρονος εξοπλισμός εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή και προσφέρει αναίμακτα και με ακρίβεια τη ριζική λύση του προβλήματος.

Ποιοι ασθενείς χρειάζονται ενδοσκοπική χειρουργική;

• ασθενείς με πολύποδες ρινός
• ασθενείς με παραρρινοκολπίτιδα που δεν θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών
• ασθενείς με καλοήθεις και κακοήθεις όγκους των παραρρινίων

Γιατί πρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής;

• για να αποφύγει πιθανές επιπλοκές από χρόνιες φλεγμονές
• για να γίνει βιοψία και οριστική διάγνωση

Πώς γίνεται η επέμβαση;

• υπό γενική νάρκωση με χρήση ενδοσκοπίων-κάμερας-monitor. Eπειδή η επέμβαση γίνεται με πολύ λειτουργικό τρόπο, ο ασθενής μετεγχειρητικά είναι σε άριστη κατάσταση.

Θα υπάρχει πόνος;

Όχι, αντιθέτως ο ασθενής θα αισθάνεται καλύτερα αμέσως μετά την επέμβαση, καθώς θα έχουν υποχωρήσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που τον ταλαιπωρούσαν πριν το χειρουργείο, όπως η έντονη ρινική συμφόρηση, ο πονοκέφαλος, η καταρροή, οι παχύρρευστες εκκρίσεις και ο βήχας. Ο ασθενής είναι τόσο καλά μετεγχειρητικά, που αισθάνεται σα να μην έχει χειρουργηθεί.

Τί χρειάζεται να προσέχουμε μετεγχειρητικά;

• παραμονή του ασθενούς για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο
• καλή παρακολούθηση και συνεχής ρύθμιση προδιαθεσικών παραγόντων όπως η αλλεργική ρινίτιδα
• καλή συνεργασία ασθενούς-θεράποντος ιατρού

Υπάρχει καταλληλότερη εποχή για την ενδοσκοπική χειρουργική της ιγμορίτιδας;

Όχι, αυτό είναι μύθος, μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου με τα ίδια αποτελέσματα, αρκεί ο ασθενής να εφαρμόζει τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έδωσε ο γιατρός.

Είναι μεγάλο το κόστος της επέμβασης;

Λόγω των ειδικών υλικών και των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή του χειρουργείου, υπάρχει ένα επιπλέον κόστος που αντιρροπείται από τα οφέλη που προσφέρει στον ασθενή η ενδοσκοπική μέθοδος, με την μικρότερη νοσηλεία, την άμεση επούλωση και επιστροφή στις δραστηριότητές του. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος.

Άρθρα της Ιατρού

Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

ΒHMAGAZINO – Eνδοσκοπική χειρουργική Χωρίς φόβο, χωρίς πόνο

error: Content is protected !!