Τους καλοκαιρινούς μήνες αλλάζουν οι συνήθειές μας, η διατροφή, ο καιρός, και αυτή η αλλαγή δίνει πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη πολλών ωρλ προβλημάτων, όπως αλλεργίες, ιγμορίτιδες και κυρίως ωτίτιδες.
Τι αλλάζει το καλοκαίρι;
Το αυτί μας είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω αυξημένης υγρασίας από τα πολλά λουσίματα λόγω ζέστης αλλά και από το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα. Τα μικρόβια και οι μύκητες με τη βοήθεια του νερού αναπτύσσονται πιο εύκολα στον έξω ακουστικό πόρο, προκαλώντας φλεγμονή με οίδημα, ωτόρροια, ερυθρότητα, έντονη ωταλγία και αίσθημα κνησμού. Η εξωτερική ωτίτιδα παρατηρείται πιο συχνά το καλοκαίρι, λόγω της υγρασίας που κατακρατά το αυτί μετά από το κολύμπι(κυρίως στη θάλασσα) και τις δυνατές βουτιές, αλλά και από την κακή χρήση της μπατονέτας όταν επιχειρούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας μετά το μπάνιο.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τις ωτίτιδες;
Για να την αποφύγουμε, μπορούμε να φοράμε σκουφάκι στη θάλασσα ή ειδικές ωτοασπίδες για μπάνιο, πρέπει να σκουπίζουμε καλά τα αυτιά μας μετά το μπάνιο, να αποφεύγουμε τη χρήση της μπατονέτας που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, αλλά και το κολύμπι σε όχι και τόσο καθαρά νερά. Αν όμως εμφανίσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκεφθούμε το γιατρό μας για να μας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, που συνήθως είναι ο καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου από το υγρό του αυτιού και συχνά η λήψη καλλιέργειας που θα μας αποκαλύψει το αίτιο της φλεγμονής.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει απλώς αντισηπτικές σταγόνες ή ακόμη και αντιβιοτικές σταγόνες ή αντιμυκητιασικές ή και αντιβίωση αν κριθεί απαραίτητο από τα αποτελέσματα της καλλιέργειας.