Κρεατάκια στη Μύτη και Παιδιά: Συμπτώματα – Διάγνωση – Θεραπεία

Τι είναι τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) και που βρίσκονται και τι ρόλο διαδραματίζουν;

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι λεμφικός ιστός στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, και λειτουργεί όπως οι αμυγδαλές ως φίλτρο έναντι σε μικρόβια και ιούς, και μέχρι την ηλικία των 10 ετών συνήθως συρρικνώνονται.

Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;

Με τις συχνές λοιμώξεις των παιδιών στη νηπιακή και βρεφική ηλικία πολλές φορές τα κρεατάκια υπερτρέφονται και παρεμποδίζουν την ρινική αναπνευστική οδό προκαλώντας πολλά προβλήματα, όπως βαριά ανάσα, άπνοιες(διακοπές της αναπνοής), προβλήματα στον ύπνο, ροχαλητό, και διαταραχές του λόγου.

Επίσης, δίπλα στα κρεατάκια βρίσκονται και τα στόμια από δύο σωληνάκια που λέγονται ευσταχιανές σάλπιγγες και ρυθμίζουν τη λειτουργία του αυτιού σε σημαντικό βαθμό. Όταν τα κρεατάκια στη μύτη είναι πολύ μεγάλα ή κάνουν συχνά φλεγμονές, τότε τα αυτιά επηρεάζονται πολύ. Μπορεί από το παιδί να παρουσιάσει πόνο στα αυτιά(οξεία μέση ωτίτιδα), να τρέχει υγρό και να μειώνεται η ακοή του(εκκριτική ωτίτιδα). Η μειωμένη ακοή σ’ αυτή την ηλικία συνεπάγεται και καθυστέρηση στην ομιλία.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Τα κρεατάκια μπορούν πλέον να ελεγχθούν στο ιατρείο πιο άμεσα και πολύ πιο αξιόπιστα απ’ ό,τι με την απλή ακτινογραφία, με τη χρήση ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση στα κρεατάκια;

Όταν το παιδί έχει συχνά τα παραπάνω συμπτώματα που είναι ενδείξεις για μεγάλα κρεατάκια στη μύτη, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται όχι μόνο από τον παιδίατρο, αλλά και από τον ωτορινολαρυγγολόγο, που ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση για να αποφευχθούν τα χρόνια προβλήματα υγείας.

Κρεατάκια και εγχείρησηω (Κλασσική vs ενδοσκοπική)

Πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να γίνει με ενδοσκοπική χειρουργική, με νέες τεχνικές που εξασφαλίζουν την πλήρη αφαίρεση και βελτιώνουν την μετεγχειρητική επούλωση και έχουν λιγότερο πόνο, μικρότερη αιμορραγία και εξασφάλιση της πλήρους αφαίρεσης. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι μπορεί στο ίδιο χειρουργείο να διορθωθούν και άλλα προβλήματα του παιδιού, μπορεί δηλαδή στον ίδιο χρόνο να γίνει και αφαίρεση των αμυγδαλών και παρακέντηση τυμπάνου. Και μάλιστα με πολύ λιγότερο πόνο απ’ ό,τι θα είχε με τις παλαιότερες τεχνικές, και με ταχύτερη επούλωση, γεγονός πολύ σημαντικό για το παιδί.

Περιγραφή της επέμβασης (Αναισθησία – Διάρκεια)

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση και διαρκεί από μισή έως μίαμιση ώρα ανάλογα με το αν θα γίνουν και άλλες επεμβάσεις, όπως παρακέντηση και αμυγδαλεκτομή.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση το παιδί μπορεί να επιστρέψει σπίτι του άμεσα, την ίδια μέρα ή την επομένη το πρωί αν έχει γίνει και αμυγδαλεκτομή. Δεν έχει ράμματα και δεν πονάει ιδιαίτερα, ενώ παίρνει για λίγες μέρες την μετεγχειρητική αγωγή που του δίνει ο γιατρός (αντιβίωση για προληπτικούς λόγους, παυσίπονα και άναλη δίαιτα με μαλακές τροφές χωρίς καρυκεύματα). Οι γονείς φροντίζουν να ακολουθεί το παιδί τις μετεγχειρητικές οδηγίες κι έτσι πολύ γρήγορα θα μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο δύσκολη είναι η επέμβαση για τα παιδιά και για τους ενήλικες;
Χάρη στις νέες μεθόδους με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων η επέμβαση δεν είναι εργώδης και αιμορραγική όπως παλιότερα.

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για την επέμβαση;

Με απλά λόγια του εξηγούμε ότι σκοπός της επέμβασης είναι να μπορεί να τρέχει και να παίζει ελεύθερα και να έχει πιο πολύ κέφι, χωρίς να δίνουμε τεχνικές λεπτομέρειες που δεν αφορούν το παιδί.

Υπάρχει καταλληλότερη εποχή για την αδενοτομή;

Όχι, η αδενοτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου με τα ίδια αποτελέσματα, αρκεί ο ασθενής να εφαρμόζει τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έδωσε ο γιατρός.

Είναι μεγάλο το κόστος της επέμβασης;

Λόγω των ειδικών υλικών και των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή του χειρουργείου, δεν είναι μια επέμβαση τόσο οικονομική όσο η αδενοτομή με την κλασική χειρουργική μέθοδο, αλλά το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει στον ασθενή η ενδοσκοπική μέθοδος, με την πλήρη αφαίρεση, την άμεση επούλωση και επιστροφή στις δραστηριότητές του χωρίς να χρειαστεί καν νοσηλεία.

Θα υπάρχει πόνος;

Όχι, αντιθέτως ο ασθενής θα αισθάνεται καλύτερα μετά την επέμβαση, καθώς θα έχουν υποχωρήσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που τον ταλαιπωρούσαν πριν την αφαίρεση. Οι γονείς είναι σα να παίρνουν άλλο παιδί στο σπίτι, τόσο μεγάλη και άμεση είναι η βελτίωση.

Άρθρα της Ιατρού

Η σχέση της Ωτίτιδας με την Υπερτροφία των Αδενοειδων Εκβλαστήσεων

Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

error: Content is protected !!