MADAME FIGARO-Back To School

Με την επιστροφή στα θρανία μια επίσκεψη στον παιδο-ΩΡΛ θα βοηθήσει, ώστε να ξεκινήσουμε τη σχολική σεζόν χωρίς προβλήματα.

Kρεατάκια, αμυγδαλές, ροχαλητό αλλά και προβλήματα στην ακοή είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα που εμφανίζονται στα παιδιά. Η έγκαιρη διάγνωση των όποιων διαταραχών της ακοής εξασφαλίζει άριστη θεραπευτική παρέμβαση, ώστε να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει χωρίς προβλήματα τις επικοινωνιακές και τις μαθησιακές του δυνατότητες στο έπακρο. Πέρα όμως από το πρόβλημα της βαρηκοΐας, υπάρχουν και αρκετά άλλα προβλήματα, που παρατηρούνται συχνά σε αυτές τις ηλικίες, τα οποία χάρη στην εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι στο παρελθόν.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η χρήση των ενδοσκοπίων αποτελεί σημαντική πρόοδο της ωτορινολαρυγγολογίας, καθώς εξασφαλίζουν μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση με απόλυτη ακρίβεια, η οποία είναι απαραίτητη για μια στοχευμένη και ριζική αντιμετώπιση. Τα πιο συχνά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα στα παιδιά είναι οι άπνοιες και το ροχαλητό, οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες και η επίμονη παρουσία υγρού στο αφτί. Επίσης, η βραχνή φωνή, που μπορεί να οφείλεται σε θηλώματα, κάλους, πολύποδες του λάρυγγα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πιο σπάνια η εμφάνιση μιας διόγκωσης στον τράχηλο μπορεί να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας, που οφείλεται σε μια απλή λοίμωξη, κάποια συγγενής κύστη, όπως η κύστη του λεγόμενου θυρεογλωσσικού πόρου ή η βραγχιακή κύστη. Αυτές οι κύστεις καλό είναι να αφαιρούνται πριν παρουσιάσουν φλεγμονή. Το ροχαλητό και οι άπνοιες κυρίως οφείλονται σε μεγάλα κρεατάκια και στις αμυγδαλές. Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με ραδιοσυχνότητες και νέα δυναμικά εργαλεία, που εξασφαλίζουν μικρότερο τραυματισμό και πολύ πιο ήπια ανάρρωση. Η παρουσία υγρού στα αφτιά (εκκριτική ωτίτιδα) σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με παρακέντηση του τυμπάνου, ώστε να αποφευχθούν οι μόνιμες βλάβες στην ακοή. Επίσης, η χρόνια ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά με την ενδοσκοπική χειρουργική, που διορθώνει την αιτία χωρίς να βλάπτει τις υγιείς ανατομικές δομές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
1. Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο, πρέπει να πλένει αμέσως τα χέρια και τη μύτη του.
2. Αδειάζουμε το δωμάτιό του από περιττά παιχνίδια που μαζεύουν σκόνη.
3. Αποφεύγουμε τα βαριά χαλιά.
4. Διώχνουμε τα μαλλιαρά κουκλάκια, κυρίως από το παιδικό κρεββάτι.
5. Αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στο μαγείρεμα και στην ετοιμασία του φαγητού. 6. Δεν αγοράζουμε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.
7. Μαθαίνουμε στο παιδί ότι στη διατροφή το ιδανικό αποτέλεσμα προκύπτει από σχετικό κόπο, π.χ. στύβουμε φυσικό χυμό.
8. Αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα.
9. Όταν το παιδί ροχαλίζει έντονα, κάνει άπνοιες στον ύπνο ή δεν απαντάει άμεσα όταν του μιλάμε, πρέπει να το δει ΩΡΛ.
10. Γινόμαστε σωστό πρότυπο για το παιδί μας.

Κατηγορίες

error: Content is protected !!