Έχουμε όλοι κρεατάκια και τα χρειαζόμαστε;

Φυσιολογικά όλοι οι άνθρωποι έχουμε κρεατάκια ,τα οποία συρρικνώνονται μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών διαφορετικά  μεγαλώνοντας  συνεχίζουν να ενοχλούν.

Έχω ακούσει πως, αν αφαιρεθούν τα κρεατάκια σε μικρή ηλικία, ξαναβγαίνουν;

Όχι δεν ξαναβγαίνουν, καθώς με τις σύγχρονες μεθόδους η επέμβαση είναι ανώδυνη και ακριβής χάρη στη χρήση των ενδοσκοπικών εργαλείων. Η αφαίρεση είναι πλήρης και το παιδί δεν θα χρειαστεί ξανά χειρουργείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάρρωση είναι άμεση και δεν απαιτείται καν νοσηλεία, πολύ σημαντικό για το παιδί.

Το παιδί μου όταν του μιλάω ,μου λέει «τι» ή «ε» δείχνοντας ότι δεν με ακούει. Έχει σχέση τελικά  η ακοή με τα κρεατάκια;

Ναι, έχει σχέση η ακοή με τα κρεατάκια καθώς πιέζουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες οδηγούν σε εκκριτική ωτίτιδα που είναι ύπουλη γιατί δεν έχει πόνο. Αυτή όμως η μορφή ωτίτιδας οδηγεί σε μείωση ακοής.

Το παιδί μου ροχαλίζει, έχει κρεατάκια;

Αυτό που έχει σημασία είναι να αξιολογηθεί από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο αν πρόκειται για αθώο ροχαλητό ή αν πρόκειται για νοσηρό ροχαλητό που μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο απνοιών.

Ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Οι λόγοι ανησυχίας είναι δύο. Πρώτον αν το παιδί ροχαλίζει ή κάνει άπνοιες και δεύτερον αν ένα παιδί παρουσιάζει συχνά επεισόδια εκκριτικής ή μέσης ωτίτιδας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συχνά είναι το ροχαλητό, ο ξηρός βήχας, το μπούκωμα και η κακουχία. Πιο σπάνια όμως μπορεί το παιδί  να «σαλιώνει» το μαξιλάρι και να έχει κακοσμία στόματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται πια στο ιατρείο μ’ έναν μαγικό και ανώδυνο τρόπο χάρη στο εύκαμπτο ενδοσκόπιο, που μετατρέπει την όλη διαδικασία σε ένα ευχάριστο παιχνίδι για το παιδί και οδηγεί στο να αποφύγουμε τις ακτινογραφίες.

Υπάρχει καταλληλότερη εποχή για την αδενοτομή;

Όχι, η αδενοτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου με τα ίδια αποτελέσματα, αρκεί ο ασθενής να εφαρμόζει τις μετεγχειρητικές οδηγίες που του έδωσε ο γιατρός.

Πόσο δύσκολη είναι η επέμβαση για τα παιδιά και για τους ενήλικες;

Χάρη στις νέες ενδοσκοπικές μεθόδους η επέμβαση είναι απολύτως ανώδυνη ,ακριβής και αναίμακτη σε αντίθεση με παλαιότερα. Η αφαίρεση είναι πλήρης και το παιδί δεν θα χρειαστεί ξανά χειρουργείο.

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για την επέμβαση;

Με απλά λόγια του εξηγούμε ότι σκοπός της επέμβασης είναι να μπορεί να τρέχει και να παίζει ελεύθερα και να έχει πιο πολύ κέφι, χωρίς να δίνουμε τεχνικές λεπτομέρειες που δεν αφορούν το παιδί.

Είναι μεγάλο το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει στον ασθενή η ενδοσκοπική μέθοδος, με την πλήρη αφαίρεση, την άμεση επούλωση και επιστροφή στις δραστηριότητές του χωρίς να χρειαστεί καν νοσηλεία!

Θα υπάρχει πόνος;

Όχι, αντιθέτως ο ασθενής θα αισθάνεται καλύτερα μετά την επέμβαση, καθώς θα έχουν υποχωρήσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που τον ταλαιπωρούσαν πριν την αφαίρεση.

Οι γονείς είναι σαν να παίρνουν άλλο παιδί στο σπίτι, τόσο μεγάλη και άμεση είναι η βελτίωση.