Η ρινοπλαστική είναι επώδυνη;

Η ρινοπλαστική είναι μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση γιατί με τις καινούργιες τεχνικές ανήκει στις minimally invasive τεχνικές. Στη μύτη τοποθετούνται ειδικά απορροφήσιμα υλικά που προάγουν την επούλωση και δημιουργούν μια αίσθηση ήπιου συναχιού,χωρίς να χρειάζονται αφαίρεση. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του φέροντας μόνο ένα μικρό ναρθηκάκι στη ράχη της μύτης το οποίο και θα αφαιρεθεί μετά από 1 εβδομάδα.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Με εγχείρηση υπό γενική νάρκωση και συγχρόνως αντιμετώπιση του ρινικού διαφράγματος είτε αφορά το χόνδρινο τμήμα είτε αφορά το οστέινο και αντιμετώπιση των υπερτροφικών ρινικών κογχών με κογχοπλαστική για να είναι  ριζικό το αποτέλεσμα. Η επέμβαση όταν  γίνεται με τη νέα μέθοδο ενδοσκοπικά με κάμερα είναι σαν περίπατος για τον ασθενή. Τα νέα υγιή άτομα δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν ,φεύγουν σε 3 ώρες μετά το χειρουργείο.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί για τον ασθενή μετεγχειρητικά;

Θα πρέπει να μην 3εκτίθεται στον ήλιο, να μην φοράει βαριά γυαλιά ,να αποφεύγει να σκύβει και να σηκώνει βάρη καθώς και να μην μπει σε αεροπλάνο το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.

Μετεγχειρητικά υπάρχει έντονο πρήξιμο;

Όχι ,το πρήξιμο είναι ένας μύθος. Ο ασθενής δεν πονάει ,δεν πρήζεται, δεν μελανιάζει χάρη στη νέα ενδοσκοπική μέθοδο και μετεγχειρητικά μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά του. Πολύ σημαντικό είναι τα 2 πρώτα 24ωρα να τοποθετηθούν παγοκύστες στη περιοχή των βλέφαρων.

Μετεγχειρητικά φαίνεται ότι κάποιος έχει χειρουργηθεί στη μύτη;

Ο πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι μια ισορροπία στο λειτουργικό και παράλληλα στο αισθητικό κομμάτι.

Η ρινοπλαστική είναι πολυτέλεια;

Όχι, όταν είναι λειτουργική. Η σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή δεν αποτελεί πολυτέλεια, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας ευεξίας καθώς εξασφαλίζει την σωστή οξυγόνωση του οργανισμού μας. Αν δεν αναπνέουμε σωστά όλα γίνονται πιο δύσκολα. Η λειτουργική ρινοπλαστική δεν αφορά μόνο σε αισθητική παρέμβαση, αλλά μια πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της αναπνοής όταν το πρόβλημα αφορά τις ανατομικές δομές της ρινικής βαλβίδας και του οστέινου τμήματος του διαφράγματος πρέπει παράλληλα να διορθώνεται ,η οποία εξασφαλίζει ένα άριστο αποτέλεσμα αισθητικά και αναπνευστικά. Δηλαδή, αποκτάτε μια μύτη τόσο συμμετρική όσο και λειτουργική.

Ισχύει ότι μετεγχειρητικά τις πρώτες μέρες ,μετά την επέμβαση η αναπνοή από τη μύτη γίνεται πιο δύσκολη;

Όχι η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη και δεν παρουσιάζονται προβλήματα δυσχέρειας της αναπνοής. Συγκεκριμένα  η αναπνοή για 1 εβδομάδα είναι σαν ένα ήπιο συνάχι.

Με την ευκαιρία της επέμβασης διαφράγματος μπορεί να κάνει κάποιες διορθώσεις στη μύτη;

Φυσικά και γίνεται αν και ο κύριος σκοπός  είναι η ισορροπία  του αποτελέσματος αισθητικά και αναπνευστικά.