Παθαίνω από νεαρή ηλικία πολύ συχνά ειδικότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αμυγδαλίτιδες αλλά και διάφορες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Θα πρέπει να κάνω κάποια ειδική εξέταση ή η μόνη λύση είναι να μάθω να ζω με αυτό;

Η καλύτερη λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι ο ασθενής να επισκεφτεί ένα Ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει πλήρης διαγνωστικός και ενδοσκοπικός έλεγχος προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν χρειάζεται επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών.

Έχω δει και από γνωστούς μου που έχουν χειρουργηθεί ότι ταλαιπωρήθηκαν μετά το χειρουργείο με έντονους πόνους. Υφίσταται  κάτι τέτοιο ή ποικίλει από ασθενή σε ασθενή;

Σήμερα, υπάρχουν νέες μέθοδοι να απαλλαγούμε από τις  αμυγδαλές  με την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων, τεχνική πολύ πιο ατραυματική για τους ιστούς, με αποτέλεσμα την πολύ καλύτερη μετεγχειρητική επούλωση για τον ασθενή.

Γιατί τότε μερικοί διαμαρτύρονται ότι πονάνε;

Ουσιαστικά το κλειδί είναι, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει για δύο βδομάδες περίπου την έντονη σωματική δραστηριότητα και να εφαρμόζει πιστά και ευλαβικά τις μετεγχειρητικές  οδηγίες που αφορούν τη λήψη παυσίπονων σε συγκεκριμένες ώρες, ώστε να υπάρχει επαρκής κάλυψη του πόνου.

Θέλω να απαλλαγώ από τις αμυγδαλές γιατί με ταλαιπωρούν, αλλά φοβάμαι.

Το μήνυμα πρακτικά προς τους ασθενείς που έχουν ένδειξη για αφαίρεση των αμυγδαλών, είναι ότι χωρίζουν τη ζωή τους σε δύο περιόδους: τη γεμάτη με αίσθημα μόνιμης κόπωσης και ταλαιπωρία, πριν από την αμυγδαλεκτομή και τη μετά την εγχείρηση, όλο ζωντάνια και ευεξία, χωρίς ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας .Συνεπώς εμπιστευόμαστε τις νέες ρομποτικές τεχνικές  χωρίς φόβο και χωρίς πόνο.

Υπάρχει κάποιος ανώδυνος τρόπος αφαίρεσης των αμυγδαλών;

Βεβαίως και υπάρχει ανώδυνος τρόπος  παρόλαυτα έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή της απόφασης της αφαίρεσης των αμυγδαλών καθώς όσο παραμένουν δημιουργούνται συμφύσεις από επανειλημμένες φλεγμονές και υπάρχει πόνος μετεγχειρητικά .H επέμβαση της αμυγδαλεκτομής γίνεται με 2 τρόπους .Ο παλιός παραδοσιακός τρόπος  στο οποίο ο  ασθενής ενδέχεται να πονάει μετεγχειρητικά και ανάλογα την μετεγχειρητική αγωγή που θα ακολουθήσει και ο πλέον ανώδυνος με ραδιοσυχνότητες  όπου ο ασθενής μετεγχειρητικά εφόσον ακολουθήσει πιστά  την μετεγχειρητική του αγωγή δεν θα νιώθει πόνο ή ενόχληση.