Αρπάζω συχνά κρυολογήματα και πάσχω από έντονους πονοκεφάλους.Έχω ιγμορίτιτδα;

Πονοκέφαλος, επίμονο μπούκωμα, αίσθημα κόπωσης πυώδεις βλέννες βήχας και συχνά δέκατα είναι µερικά από τα συµπτώµατα που αν επιµείνουν πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν στο γιατρό.

Είναι αλήθεια ότι εμφανίζεται περισσότερο το χειμώνα;

Ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους και παιδιά, παρουσιάζεται περισσότερο τους χειµερινούς µήνες αλλά όχι μόνο και εάν δε διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, µπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα µόνιµο, βασανιστικό, πρόβληµα για τον ασθενή.

Ποια η διαφορά της ιγμορίτιδας με το κοινό κρυολόγημα και θεραπεύεται ή είναι κάτι χρόνιο;

Πολλοί είναι εκείνοι που τη συγχέουν µε το κοινό κρυολόγηµα, επειδή τα συµπτώµατά τους µοιάζουν, ενώ άλλοι τόσοι πιστεύουν ότι η ιγµορίτιδα είναι µια πάθηση που δε θεραπεύεται. Και τα δυο όµως είναι µύθοι, αφού η ιγµορίτιδα είναι νόσος που συνήθως παρουσιάζεται µετά από ένα κρυολόγηµα και εάν οι ενοχλήσεις διαρκέσουν µέχρι τέσσερις εβδομάδες πρόκειται για την οξεία µορφή της, ενώ εάν αυτές επιµείνουν για πάνω από τρείς µήνες , τότε η νόσος έχει εξελιχθεί σε χρόνια.To πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Θεραπεύεται η ιγµορίτιδα;

Φυσικά και θεραπεύεται ,το βασικό βήμα στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης και η αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου ώστε να καθοριστούν τα αίτια και η έκταση της φλεγμονής.

Με ποιους τρόπους θεραπεύεται και πόσο αναγκαίο είναι το χειρουργείο ανά ασθενή;

Υπάρχουν 2 τρόποι θεραπείας ανάλογα την έκταση της φλεγμονής.Η συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις  και ρινικά σπρέι (όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική τους χρήση προκαλεί φαρμακευτικές ρινίτιδες) και η χειρουργική θεραπεία που κρίνεται απαραίτητη όταν ,παρά την φαρμακευτική αγωγή ,η ιγμορίτιδα επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά.

Είναι ανώδυνο για τον ασθενή το χειρουργείο;

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με τη χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στη μεγέθυνση, τον φωτισμό και τη χρήση της νευροπλοήγησης (navigation). Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι συγχρόνως, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν, αν υπάρχουν, το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα, εξασφαλίζοντας για τον ασθενή άμεση επαναφορά στις δραστηριότητες του και  σταδιακή βελτίωση μέσα στον μήνα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων.