Ρινικοί Πολύποδες (Πολύποδες Μύτης) – Τι είναι
Οι ρινικοί πολύποδες (πολύποδες μύτης) είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη που μοιάζουν, θα έλεγε κανείς, με ρώγες από σταφύλι. Μπορεί να είναι μικροί ή και τόσο μεγάλοι που να ξεχειλίζουν από τα ρουθούνια.
Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, παρουσιάζονται όμως πιο συχνά σε άνδρες ηλικίας περίπου 30 ετών.
Πολλές φορές οι πολύποδες μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί, παραμένοντας “άγνωστοι” για πολύ καιρό.
Ασθενείς που ήδη πάσχουν από διαταραχές του αναπνευστικού, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ρινικούς πολύποδες.
Ρινικοί Πολύποδες (Πολύποδες Μύτης) – Αίτια
Οι πολύποδες της μύτης ή ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα μέσα στην μύτη ή και στους παραρρίνιους κόλπους. Η αιτιολογία του σχηματισμού τους δεν είναι απόλυτα σαφής πιστεύεται ότι συνδέονται όμως με την χρονία φλεγμονή στη μύτη καθώς επίσης σε κάποιους ασθενείς με την παρουσία αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος. Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό και βλέπουμε στην οικογένεια οτι μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιο απο τα παιδια.
Οι συνθήκες διαβίωσης σε κλειστούς χώρους με κακό αερισμό, με υγρασία, σκόνη καθώς και η διατροφή σε μεγάλο βαθμό με ζωικά προϊόντα σε τακτική βάση αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την δημιουργία πολύποδων στην μύτη. Οι ρινικοι πολυποδες συχνά συνδέονται με αλλεργία σε φάρμακα όπως η ασπιρίνη, χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες φλεγμονές όπως η ιγμορίτιδα και με συγγενείς παθήσεις όπως η κυστική ίνωση.
Ρινικοί Πολύποδες (Πολύποδες Μύτης) – Συμπτώματα
Οι πολυποδες της μύτης μπορεί να εκδηλώνονται με ποικίλα συμπτώματα ανάλογα με το αίτιο, το μέγεθος, την θέση και την χρονιότητα της παρουσίας τους. Μπορεί να είναι πολύ μικροί και να μην δημιουργούν το βασανιστικό σύμπτωμα της ρινικής αποφράξης δηλαδή της μπουκωμένης μύτης, αλλά να εκδηλώνονται κυρίως με καταρροή και φτερνίσματα καθώς επίσης συχνά να συνδυάζονται και με συμπτώματα από τα μάτια λόγω επιπεφυκίτιδας.
Αν το μέγεθος τους είναι αρκετά μεγάλο και συνδυάζονται με χρόνια ιγμορίτιδα τοτε προκαλούν πολύ έντονους πονοκεφάλους, ζάλη, αστάθεια θολούρα, παρουσία κιτρινοπράσινων εκκρίσεων και έντονο βήχα. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο και οδηγεί σε διαταραχές όπως το ροχαλητό ή ακόμη και η αποφρακτική υπνική άπνοια.
Στα μικρά παιδιά μπορεί να συνδυάζεται με κυστική ίνωση μία κληρονομική πάθηση και συχνά οδηγεί σε επιπλοκές από τα αυτιά όπως η οξεία μέση ωτίτιδα ή η εκκριτική ωτίτιδα.
Ρινικοί Πολύποδες (Πολύποδες Μύτης) – Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο και περιλαμβάνει:
- Λήψη ιατρικού ιστορικού: Κατά τη λήψη ιστορικού, ο ασθενής περιγράφει με λεπτομέρεια τα συμπτώματα που βιώνει. Ο γιατρός μπορεί να αναζητήσει και άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τους ρινικούς πολύποδες.
- Ενδοσκοπική εξέταση: Η ενδοσκοπική εξέταση γίνεται το ιατρείο και αποτελεί την πιο βασική εξέταση. Πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού εργαλείου και κάμερας, ενώ συχνά γίνεται καλλιέργεια από το πυώδες υλικό.
- Ειδικά τεστ ευαισθησίας στα αλλεργιογόνα: Πρόκειται για τεστ που διαπιστώνουν αν ο ασθενής έχει αλλεργίες.
- Απεικονιστικές εξετάσεις: Όπως η αξονική και η μαγνητική, ώστε να εξετασθεί λεπτομερώς η έκταση του προβλήματος και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.
Ρινικοί Πολύποδες (Πολύποδες Μύτης) – Θεραπεία & Οριστική Αντιμετώπιση
Ρινικοί Πολύποδες – Συντηρητική θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία για τους πολύποδες μύτης περιλαμβάνει:
- Αντιισταμινικά: Λαμβάνονται και από ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ώστε να ελαττωθεί η φλεγμονή.
- Αντιαλλεργικά φάρμακα και ρινικά σπρέι: Λαμβάνονται με σκοπό να αντιμετωπιστεί η χρόνια ιγμορίτιδα.
- Ρινικές πλύσεις: Με φυσιολογικό ορό ή με ειδικά διαλύματα.
- Παρακολούθηση από το γιατρό: Με τακτικές επισκέψεις σε χρονικά διαστήματα που ορίζει ο γιατρός.
- Χάπια κορτιζόνης: Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα δυσχεραίνει πολύ την ποιότητα ζωής του ασθενή.
- Αποφυγή αλλεργιογόνων: Καθώς και η απευαισθητοποίηση του ασθενούς από αυτά, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις χρόνιας ρινίτιδας. Η αποφυγή αλλεργιογόνων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να απαλλαχθούμε από τα ακάρεα ή από τα επιθήλια ζώων, π.χ. από το τρίχωμα της γάτας.
Επίσης, ο καθαρισμός του σπιτιού πρέπει να είναι πιο συστηματικός και με ειδικά καθαριστικά, ενώ μπορεί να χρειαστούν έως και έξι χρόνια μέχρι να απομακρυνθούν τα αλλεργιογόνα μιας γάτας από ένα σπίτι.
Μπορεί ακόμη να πρόκειται για ανεστραμμένο θήλωμα της μύτης, που είναι ένας συχνός καλοήθης όγκος ο οποίος σπανιότατα μπορεί να εμφανίσει εξαλλαγή. Αν υπάρχει τέτοια υποψία, θα πρέπει να γίνει πριν από το χειρουργείο βιοψία για να καθορίσουμε το πλάνο της επέμβασης.
Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία είναι να πείσουμε τον ασθενή ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθεί. Στη συνέχεια είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή που δίνεται διεθνώς με σπρέι κορτιζόνης, αντιισταμινικά, κορτιζόνη σε ενέσεις ή από το στόμα και πολύ βασικό μέρος της θεραπείας είναι οι συστηματικές ρινικές πλύσεις, είτε με φυσιολογικό ορό είτε με θαλασσινό νερό σε διάφορα σπρέι, ή με ειδικές συσκευές που υπάρχουν στο εμπόριο.
Αν ο ασθενής δε μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής παρά τη φαρμακευτική αγωγή, τότε το χειρουργείο έρχεται να δώσει μεγάλη βοήθεια γιατί καθαρίζει και διανοίγει όλες τις περιοχές της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων που πάσχουν.
Ρινικοί Πολύποδες – Χειρουργείο
Σήμερα, το χειρουργείο μπορεί να γίνει με κάμερα ενδοσκοπικά πολύ πιο στοχευμένα. Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι λειτουργική χειρουργική με laser που αφαιρεί μόνο τους ιστούς που πάσχουν χωρίς εξωτερικές τομές και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ή σε επανεπεμβάσεις με τη χρήση της νευροπλοήγησης δίνει μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς. Αυτό εξασφαλίζει στον ασθενή ταχύτερη επούλωση και ανάρρωση και απουσία πόνου, στοιχεία πολύ σημαντικά για την επάνοδό του στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ρινικοί Πολύποδες: Συχνές Ερωτήσεις
Οι ρινικοί πολύποδες απαιτούν χρόνια αντιμετώπιση. Με το συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας και ενδοσκοπικής χειρουργικής, η νόσος μπορεί να ελεγχθεί χωρίς να υποτροπιάσει.
Ναι, η δυσκολία αναπνοής είναι ένα συχνό σύμπτωμα που προκαλεί η ύπαρξη ρινικών πολύποδων. Ωστόσο, πέρα από τη δυσκολία της ρινικής αναπνοής, μπορούν να προκαλέσουν επίσης απώλεια όσφρησης, γεύσης αλλά και αρκετά συχνούς πονοκεφάλους, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα. Επομένως, η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη.
Τα κοινά αντιβιοτικά πολλές φορές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής θεραπείας από ειδικές αντιβιώσεις και σκευάσματα, μαζί με την ενδοσκόπηση, αποτελεί λύση για μια αποτελεσματική θεραπεία.
Η αλλεργία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης των ρινικών πολυπόδων. Επίσης, οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρινικούς πολύποδες.
Το ενδοσκοπικό χειρουργείο με λέιζερ αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των ρινικών πολυπόδων. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη λύση, καθώς ένας καλός φαρμακευτικός σχεδιασμός, μπορεί να ελέγξει τη νόσο.