Πολύποδες Μύτης – Γράφει η Χειρουργός ΩΡΛ Ανατολή Παταρίδου.

Πολύποδες Μύτης: Τί είναι οι Ρινικοί Πολύποδες;

Οι πολύποδες μύτης (ρινικοί πολύποδες) είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη που μοιάζουν, θα έλεγε κανείς, με ρώγες από σταφύλι. Μπορεί να είναι μικροί ή και τόσο μεγάλοι που να ξεχειλίζουν από τα ρουθούνια.

Πολύποδες Μύτης: Ποια είναι τα βασικά αίτια & συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα είναι το έντονο μπούκωμα, καθώς επίσης και η ελάττωση της όσφρησης, οι έντονοι πονοκέφαλοι, ο βήχας και η κακουχία.

Τα αίτια είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η κληρονομικότητα, οι συνθήκες διαβίωσης σε κλειστούς χώρους με κακό αερισμό, η διατροφή, οι χρόνιες φλεγμονές όπως η ιγμορίτιδα και πολλά άλλα που είναι ακόμη στην έρευνα.

H ρινίτιδα μπορεί να δημιουργήσει άλλες επιπλοκές στο ανώτερο αναπνευστικό όπως ιγμορίτιδα, πολύποδες, και στα παιδιά πολλές φορές ωτίτιδες ή βρογχίτιδες. Επίσης η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία άσθματος.

Θα πρέπει να ανησυχήσουμε όταν οι πολύποδες είναι στη μία πλευρά ή υπάρχει αιμορραγία από τη μύτη, καθώς και επίμονος πόνος στη μία πλευρά του προσώπου.

Οι πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν συχνές φλεγμονές στις παραρρίνιες κοιλότητες, κακή οξυγόνωση, διαταραχές στον ύπνο, του τύπου της αποφρακτικής άπνοιας, ζάλη, αστάθεια, θολούρα, βαρύ κεφάλι, πολύ δύσκολη αναπνοή που προκαλεί ξηροστομία. Επίσης, συχνά προβλήματα από τα αυτιά και πιθανότητα να δημιουργηθεί άσθμα ή, αν προϋπάρχει, να επιβαρύνεται πολύ.

Υπάρχουν πολλές μορφές πολυπόδων. Μπορεί οι πολύποδες να είναι πολύ μικροί ή πολύ μεγάλοι ή να είναι ένας μονήρης χοανοπολύποδας που βγαίνει από το ιγμόρειο.

Πολύποδες Μύτης: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο με μια ενδοσκόπηση στο ιατρείο, και με ειδικά τεστ ευαισθησίας στα αλλεργιογόνα. Εντελώς απαραίτητες είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και η μαγνητική, ο έλεγχος για αλλεργίες και συχνά καλλιέργεια υπό ενδοσκόπηση από το πυώδες υλικό.

Πολύποδες Μύτης & Θεραπεία: Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Πολύποδες Μύτης & Συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία συνίσταται στην έγκαιρη λήψη αντισταμινικών και αντιαλλεργικών φαρμάκων, στην παρακολούθηση από το γιατρό, στην αποφυγή των αλλεργιογόνων και στην απευαισθητοποίηση του ασθενούς από αυτά, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις χρόνιας ρινίτιδας.

Ειδικά η αποφυγή των αλλεργιογόνων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να απαλλαχθούμε από τα ακάρεα ή από τα επιθήλια ζώων, π.χ. από το τρίχωμα της γάτας.

Ο καθαρισμός του σπιτιού πρέπει να είναι πιο συστηματικός και με ειδικά καθαριστικά, ενώ μπορεί να χρειαστούν έως και έξι χρόνια μέχρι να απομακρυνθούν τα αλλεργιογόνα μιας γάτας από ένα σπίτι.

Μπορεί ακόμη να πρόκειται για ανεστραμμένο θήλωμα της μύτης, που είναι ένας συχνός καλοήθης όγκος ο οποίος σπανιότατα μπορεί να εμφανίσει εξαλλαγή. Αν υπάρχει τέτοια υποψία, θα πρέπει να γίνει πριν από το χειρουργείο βιοψία για να καθορίσουμε το πλάνο της επέμβασης.

Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία είναι να πείσουμε τον ασθενή ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθεί. Στη συνέχεια είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή που δίνεται διεθνώς με σπρέι κορτιζόνης, αντιισταμινικά, κορτιζόνη σε ενέσεις ή από το στόμα και πολύ βασικό μέρος της θεραπείας είναι οι συστηματικές ρινικές πλύσεις είτε με φυσιολογικό ορό είτε με θαλασσινό νερό σε διάφορα σπρέι, ή με ειδικές συσκευές που υπάρχουν στο εμπόριο.

Αν ο ασθενής δε μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής παρά τη φαρμακευτική αγωγή, τότε το χειρουργείο έρχεται να δώσει μεγάλη βοήθεια γιατί καθαρίζει και διανοίγει όλες τις περιοχές της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων που πάσχουν.

Πολύποδες Μύτης & Ενδοσκοπικό Χειρουργείο

Σήμερα το χειρουργείο αυτό μπορεί να γίνει με κάμερα ενδοσκοπικά πολύ πιο στοχευμένα. Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι λειτουργική χειρουργική που αφαιρεί μόνο τους ιστούς που πάσχουν χωρίς εξωτερικές τομές και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ή σε επανεπεμβάσεις με τη χρήση της νευροπλοήγησης δίνει μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς.

Αυτό εξασφαλίζει στον ασθενή ταχύτερη επούλωση και ανάρρωση, πολύ σημαντικό στοιχείο για την επάνοδό του στις καθημερινές δραστηριότητες.

Επικοινωνία με την ιατρό

Στο κανάλι μας στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο σχετικά με ΩΡΛ Παθήσεις & ΩΡΛ Επεμβάσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Άρθρα της Ιατρού

Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

PEOPLE – Νέες μέθοδοι στην αντιμετώπιση των πολυπόδων

Νέες μέθοδοι στην αντιμετώπιση των πολυπόδων στη μύτη Τι είναι οι πολύποδες της μύτης Είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη που μοιάζουν θα έλεγε κανείς με ρώγες σταφύλι. Μπορεί να είναι μικροί ή και τόσο μεγάλοι που να ξεχειλίζουν από τα ρουθούνια. Ποια είναι τα συμπτώματα Το κύριο σύμπτωμα είναι το έντονο μπούκωμα καθώς […]

HEALTH ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ – Έχω πολύποδες στη μύτη, πρέπει να ανησυχώ

error: Content is protected !!