Ρινικό Διάφραγμα – Γράφει η Χειρουργός ΩΡΛ Ανατολή Παταρίδου.

Ρινικό Διάφραγμα – Στραβό Διάφραγμα – Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος – Κογχοτομή

Ρινικό Διάφραγμα: Τί είναι το στραβό διάφραγμα μύτης;

Το ρινικό διάφραγμα είναι το χώρισμα στο κέντρο της μύτης, το οποίο διαιρεί την ρινική κοιλότητα σε αριστερό και δεξιό τμήμα (ρουθούνια). Ένα κανονικό ρινικό διάφραγμα είναι ίσιο και κατευθύνεται κάθετα προς το πρόσωπο.

Κάθε παραμόρφωση ή παρεκτόπιση που παρατηρείται στην περιοχή της ρινικής κοιλότητας, είναι ικανή να αποφράξει τελείως την κοιλότητα της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισέρχεται ελεύθερα ο αέρας στα δύο ρουθούνια.

Ρινικό Διάφραγμα - Επέμβαση ΕυθειασμούΣε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ασθενείς εξοικειώνονται με αυτήν την κατάσταση από την στιγμή που δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αναπνέοντας για πολύ καιρό «λάθος». Τα αποτελέσματα είναι οι κεφαλαλγίες, ο βήχας, η κούραση, το ροχαλητό ,τα προβλήματα με τα αυτιά. Από την άλλη ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα, αντιμετωπίζουν εις διπλούν αυτού του είδους το αναπνευστικό πρόβλημα.

Τί είναι η ρινική κοιλότητα;

Η ρινική κοιλότητα είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αφού μέσω αυτής πραγματοποιείται η φυσιολογική αναπνοή και συνεπώς η σωστή οξυγόνωση του οργανισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αβίαστη και ολοκληρωμένη αναπνοή είναι στο εσωτερικό της να υπάρχει επαρκής χώρος (χωρίς στενώματα ή περαιτέρω εμπόδια) για να εισέρχεται και να εξέρχεται ο εισπνεόμενος ατμοσφαιρικός αέρας.

Πολλές φορές όμως, η αναπνοή πραγματοποιείται με δυσκολία συνήθως λόγω στραβού ρινικού διαφράγματος.

Ρινικό Διάφραγμα – Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος: Ποια είναι τα αίτια;

1. Κάκωση ή τραυματισμός κατά την διάρκεια της ζωής του ατόμου

2. Μη επιθυμητό αποτέλεσμα που έχει προκύψει ύστερα από αποτυχημένες επεμβάσεις

3. Κληρονομικότητα

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η σκολίωση μπορεί να παρατηρείται στην πρόσθια χόνδρινη μοίρα του διαφράγματος ή στην οπίσθια οστέινη μοίρα του ή και στις δύο. Εμφανίζεται συχνά σε σχήμα C ή σε σχήμα S.

Ρινικό Διάφραγμα – Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Η σκολίωση του διαφράγματος είναι η αιτία για τα περισσότερα συμπτώματα τα οποία είναι:

1. Άσχημος ύπνος, ροχαλητό

2. Ρινική συμφόρηση, η οποία εμποδίζει σε καθημερινή βάση την αναπνοή

3. Αδικαιολόγητη κούραση, που προκύπτει σαν άμεση συνέπεια από την κακή οξυγόνωση

4. Πυροδότηση κεφαλαλγιών

5. Μερική ανοσμία, αφού ο αέρας δεν φτάνει εύκολα στον οσφρητικό βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας

Τα άνωθεν συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά που παρατηρούνται στην οξεία και αλλεργική ρινίτιδα, σε υπάρχοντες ρινικούς πολύποδες και σε πολλές άλλες διαταραχές. Η ενδοσκόπηση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, θα επιφέρει την ασφαλή και γρήγορη διάγνωση.

Ρινικό Διάφραγμα: Ευθειασμός ρινικού διαφράγματος και επέμβαση

Αν τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται στον ασθενή συνεχόμενα, τότε η προτεινόμενη θεραπεία και αποκατάσταση είναι ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος που παρουσιάζει σκολίωση και η επαναφορά του σε φυσιολογικό με πλαστική χειρουργική ρινικού διαφράγματος, μέθοδος που διεξάγεται ενδορρινικά.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ύστερα από την διεξαγωγή μιας μικρής τομής εσωτερικά στην μύτη. Συγκεκριμένα αφαιρούνται τα τμήματα της σκολίωσης είτε τα οστέινα είτε και τα χόνδρινα τμήματα της μύτης, αν χρειαστεί τροποποιούνται και επανατοποθετούνται στην θέση τους.

Η εγχείρηση δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα και ο ασθενής ανάλογα με την κρίση του γιατρού, δεν ξεπερνάει την μία ημέρα παραμονής του στην κλινική. Αν το άτομο είναι νέο και υγιές σε ηλικία η παραμονή του στην κλινική δεν καθίσταται καν απαραίτητη.

Οι επιτρεπόμενες ηλικίες: Συνήθως μετά τα 14 έτη μπορεί να χειρουργηθεί το διάφραγμα και μέχρι οποιαδήποτε ηλικία γιατί οι ενδοσκοπικές τεχνικές είναι minimally invasive.

Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και συνήθως έχουν να κάνουν με ρινορραγίες, οι οποίες αποτρέπονται, αν ο ασθενής δεν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία και δε καταπονήσει τον εαυτό του για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Ρινικό Διάφραγμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε μετά την επέμβαση

1. Η αναπνοή από το στόμα καθίσταται αναγκαία για λίγες ημέρες

2. Η τροφή επιτρέπεται από την πρώτη στιγμή, αρκεί να είναι χλιαρή

3. Ο πόνος δεν υπάρχει!

4. Οίδημα στην περιοχή δεν υπάρχει.

5. Απαγορεύεται να φυσάτε την μύτη σας για μία εβδομάδα περίπου

Ρινικό Διάφραγμα: Συχνές ερωτήσεις για την εγχείρηση του διαφράγματος

Θα πονάω γιατρέ μου μετά το χειρουργείο;

Όχι, με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο, γιατί λόγω της μεγέθυνσης που χρησιμοποιεί ανήκει στις minimaly invasive τεχνικές.

Θα έχω μελανιές ή πρήξιμο μετά το χειρουργείο;

Όχι, γιατί οι χειρισμοί με την ενδοσκοπική μέθοδο είναι πιο ατραυματικοί.

Θα έχω πονοκέφαλο ή ζάλη;

Όχι, γιατί τα μοντέρνα υλικά που χρησιμοποιούμε για τον πωματισμό είναι πολύ ήπια.

Τί πρέπει να αποφύγω μετά το χειρουργείο και για πόσες μέρες;

Το κολύμπι σε πισίνα, τα βάρη στο γυμναστήριο, το αεροπορικό ταξίδι και το σκύψιμο για 15 περίπου μέρες μετά το χειρουργείο.

Μπορεί το διάφραγμα μου να ξαναγίνει;

Όχι αν χειρουργηθεί σε όλες τις περιοχές του ρινικού διαφράγματος και αν συγχρόνως αντιμετωπιστούν και οι ρινικές κόγχες.

Τί επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν μετά το χειρουργείο;

Μπορεί να προκληθεί αιμορραγία από τη μύτη, αλλά αυτό συμβαίνει πρακτικά όταν ο ασθενής δε συμμορφώνεται με τις μετεγχειρητικές οδηγίες που ήδη αναφέρθηκαν.

Πόσο άμεσα μπορεί να δουλέψει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Ο ασθενής από την 3η-4η μέρα μετεγχειρητικά μπορεί να εργαστεί σε δουλειά γραφείου, αλλά όχι σε χειρωνακτική εργασία για 15-20 μέρες.

Ζούμε σε μία εποχή με έντονους ρυθμούς καθημερινότητας. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να επιφέρει άγχος και δυσφορία εκτός από τα συνηθισμένα λειτουργικά προβλήματα. Αντιμετωπίστε όλες τις διαταραχές της ρινικής κοιλότητας με την συμβολή της επιστήμης και αναπνεύστε ανεμπόδιστα κάθε στιγμή!

Άρθρα της Ιατρού

Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

PEOPLE – Στραβό διάφραγμα – Χειρουργείο

Το ευ ζειν εξαρταται απο την καλη αναπνοη απο τη μυτη! Αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό θέμα είναι να αισθάνεσαι ευεξία όλη τη μέρα σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι σαν το τσουνάμι και συχνά εύχεται κανείς η μέρα να έχει 48 ώρες, τότε πρέπει να αντιληφθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή και […]

error: Content is protected !!