Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο το πώς σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά αγαθών μπορεί τελικά ο άνθρωπος να υποσιτίζεται. Κι όμως, οι διατροφικές επιλογές μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.
Είμαστε ό,τι τρώμε
Φυσιολογικά, ο οργανισμός διαθέτει αμυντικό σύστημα που περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά ένζυμα και μικρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο αίμα και τα κυτταρικά υγρά προκειμένου να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες δρουν ενάντια στην οξείδωση, την αλληλεπίδραση που έχει δηλαδή το οξυγόνο με άλλες ουσίες, μια αντίδραση μέσω της οποίας δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες. Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά για να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο το αμυντικό αντιοξειδωτικό σύστημα δεν επαρκεί για να μας προστατέψει από τη δράση των ελεύθερων ριζών εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε ένα φαινόμενο γνωστό ως οξειδωτικό στρες. Οι βλάβες που προκύπτουν από μια τέτοια κατάσταση είναι μη αναστρέψιμες. H γήρανση προκύπτει ως φυσικό αποτέλεσμα μαζί με αρκετές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος ή η νόσος Alzheimer. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς τη σημαντική αύξηση νοσημάτων, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες, το άσθμα –με όλες τις γενικότερες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων–, καθώς και προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η παλινδρόμηση. Τρία ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βήτα καροτίνη. Χρειαζόμαστε διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες όμως, καθώς η καθεμία τους προτιμά να εξουδετερώνει συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες
Πού βρίσκονται τα αντιοξειδωτικά
Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, η βήτα καροτίνη, το σελήνιο, τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος, το λυκοπένιο, οι φαινόλες και το συνένζυμο Q10. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το πορτοκάλι, η φράουλα, το βατόμουρο, το κεράσι, ο αρακάς, το σπανάκι, η ντομάτα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το αχλάδι, η μπανάνα, το ροδάκινο, το μήλο, η μελιτζάνα, το κρεμμύδι, καθώς και η ψητή πατάτα, το ακτινίδιο, το δαμάσκηνο και το μύρτιλλο. Υπάρχουν όμως και πολλές αδικημένες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πιπεριές, το αβοκάντο και ο λιναρόσπορος. Όσον αφορά τα ροφήματα, αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται στο πράσινο, το μαύρο και το τσάι του βουνού, στο φασκόμηλο, το δίκταμο, στη μέντα, στο φλαμούρι και στο χαμομήλι.
“Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, καθώς περιλαμβάνει πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών λόγω της μεγάλης ποικιλίας στις τροφές”
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ιγμορίτιδα και η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι δύο παθήσεις που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο συχνές ρωτήσεις των ασθενών γύρω από τις παθολογίες […]
Οι δύο αυτές παθήσεις που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ πολλές φορές τα συμπτώματά τους είναι τόσο όμοια που συγχέονται από […]
Η καλή αναπνοή είναι ζωτικής σημασία για τον οργανισμό σας, την καλή σας απόδοση και την ποιοτική καθημερινότητά σας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν αναπνέει σωστά […]
Τι είναι η ιγμορίτιδα; Η Ιγμορίτιδα αποτελεί μια φλεγμονώδη αλλαγή στο βλεννογόνο των παραρρίνιων κόλπων με κυριότερα συμπτώματα κεφαλαλγίες, βήχα, ζάλη, ρινορραγία, ενοχλήσεις στα αυτιά και […]