Η εκκριτική ωτίτιδα είναι μία μορφή ωτίτιδας που είναι πιο συχνή στα παιδιά, κυρίως σε ηλικίες από 2 έως 5 ετών. Καθώς αυξάνει η ηλικία μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισής της και στους ενήλικες εμφανίζεται σπάνια. Πρόκειται για τη σχετικά ασυμπτωματική παρουσία υγρού στο μέσω ους χωρίς σημεία ή συμπτώματα οξείας φλεγμονής, όπως συμβαίνει στην οξεία μέση ωτίτιδα.

Είναι ασυμπτωματική ιδιαιτέρως στα παιδιά, καθώς δε χαρακτηρίζεται από οξεία φλεγμονή ή πόνο. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η βαρηκοΐα και ειδικά στην ηλικία που εμφανίζεται, το παιδί δεν είναι σε θέση να την αντιληφθεί. Συνήθως ανακαλύπτεται από τους δασκάλους που παρατηρούν ότι το παιδί δεν ακούει καλά ή έχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας.

Πως αναγνωρίζουν οι γονείς την εκκριτική ωτίτιδα στο παιδί;

Οι γονείς συνήθως αργούν αν αντιληφθούν τη βαρηκοΐα του παιδιού και αγνοούν σημάδια, όπως ότι το παιδί ανεβάζει την ένταση της τηλεόρασης ή της μουσικής ή αργεί να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, θεωρούν ότι μπορεί να είναι απλά ατίθασο. Επίσης δε γνωρίζουν επακριβώς τα στάδια ανάπτυξης της ομιλίας για να καταλάβουν πότε μία καθυστέρηση στην ομιλία είναι ανησυχητική. Μπορεί να καταλάβουν την ύπαρξη μιας εκκριτικής ωτίτιδας στο παιδί από ένα ωτικό έκκριμα άχρωμο ή ροζ χρώματος ή να ανακαλυφθεί τυχαία κατά την κλινική εξέταση από το γιατρό.

Ενήλικες και ωτίτιδα

Όσον αφορά τους ενήλικες, εμφανίζεται επίσης με:

  • βαρηκοΐα
  • αίσθημα πληρότητας ωτός
  • αυτοφωνία
  • εμβοές
  • τριγμό στο αυτί κατά την κατάποση
  • χάσμημα ή πτάρνισμα
  • διαταραχή της ισορροπίας (κυρίως σε χρόνιες περιπτώσεις)

Αντιμετώπιση

Όταν υπάρχει κάποιο από τα συμπτώματα της εκκριτικής ωτίτιδας ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον ωτορινολαρυγγολόγο, για να αντιμετωπίσει έγκαιρα τη φλεγμονή πριν προκαλέσει μόνιμη βαρηκοΐα. Στα παιδιά η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να οφείλεται και σε υπερτροφικά κρεατάκια ή αμυγδαλές που να χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, ενώ όσον αφορά τους ενήλικες πρέπει να διερευνηθεί η περιοχή του ρινοφάρυγγα με οπίσθια ρινοσκόπηση ή και με αξονική τομογραφία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρουσίας κάποιας κακοήθειας στο ρινοφάρυγγα που μπορεί να είναι το πραγματικό αίτιο εμφάνισης εκκριτικής ωτίτιδας.

Κατηγορίες