Τραχειοστομία: Οι αλλαγές στη ζωή του ασθενούς και πώς μπορεί να τις συνηθίσει

Τραχειοστομία είναι η δημιουργία άμεσης επικοινωνίας της τραχείας με το περιβάλλον μέσω μιας οπής. Είναι μια παράκαμψη της αναπνευστικής οδού του στόματος και του λάρυγγα.

Πρέπει να γίνεται απαραιτήτως σε περιπτώσεις:

  • απόφραξης του λάρυγγα και κατά συνέπεια της αποφρακτικής οδού είτε από κάποια μάζα (όγκο), είτε από κάποια μάζα ή οίδημα ή ξένο σώμα
  • τραύματος στην περιοχή της αναπνευστικής οδού
  • νευρολογικής παθήσης για καλύτερη διαχείριση και αποβολή των εκκρίσεων

Η τραχειοστομία μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική νάρκωση, προγραμματισμένα ή και επειγόντως, ανάλογα την αιτιολογία. Είναι μια επέμβαση που φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή του ασθενούς και συνήθως του προκαλεί φόβο και στρες. Τις περισσότερες φορές γίνεται προγραμματισμένα, κι έτσι και ο πάσχων και η οικογένειά του έχουν χρόνο να προετοιμαστούν ψυχολογικά για να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα.

Αυτό που έρχεται στο μυαλό του ασθενούς από την πρώτη στιγμή είναι το θέμα της αισθητικής. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν στην αγορά ειδικά καλύμματα που συνδυάζονται με τα φίλτρα της τραχειοστομίας και δίνουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Επικοινωνία ασθενούς με το ευρύτερο περιβάλλον

Το πιο βαρύνουσας σημασίας ζήτημα που προκύπτει μετά την τραχειοστομία είναι η δυσκολία της επικοινωνίας. Σήμερα όμως το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τραχειοσωλήνας με ειδική βαλβίδα επικοινωνίας που επιτρέπει την ομιλία, ενώ σε περιπτώσεις ολικής λαρυγγεκτομής μπορεί να δοθεί το γνωστό λαρυγγόφωνο που «μεταφράζει» τις κινήσεις του λάρυγγα σε μία έντονα μεταλλική ομιλία.

Άλλη μία λύση για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική λαρυγγεκτομή είναι η εκπαίδευση από λογοθεραπευτή ώστε να μπορούν να μιλούν με «οισοφαγική ομιλία». Η λύση για την αποκατάσταση της επικοινωνίας δίνεται σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένα από τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Το πρόβλημα των άφθονων βλεννών

Επίσης, ο ασθενής με τραχειοστομία αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των άφθονων βλεννών. Επειδή ο αέρας δεν εισέρχεται από τη μύτη που υγραίνει, θερμαίνει τον αέρα και κατακρατά ιούς, μικρόβια και σωματίδια, ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας συνεχώς έντονες βλεννώδεις εκκρίσεις. Όσο καιρό ο ασθενής διατηρεί τον τραχειοσωλήνα είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών φίλτρων που φιλτράρουν και υγραίνουν την αναπνοή για να αποφεύγονται οι έντονες εκκρίσεις. Τα φίλτρα αυτά πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς για να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ακόμη, πρέπει να γίνεται και αλλαγή του τραχειοσωλήνα κάθε μήνα, και χρειάζονται και τακτικές αναρροφήσεις. Πρέπει να δίνεται προσοχή και στη σίτιση του ασθενούς. Πρέπει να τρώει πάντα σε καθιστή θέση και να παραμένει σε αυτή για τουλάχιστον μία ώρα, προς αποφυγή εισροφήσεων.

Όλες αυτές οι αλλαγές αλλάζουν δραματικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η διαρκής συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και το λογοθεραπευτή παρέχει ασφάλεια στον ασθενή, ενώ αυτό που χρειάζεται για να ανέβει η ψυχολογία του μετά από την τραυματική αυτή εμπειρία είναι η αποδοχή από την οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον, αλλά και η φροντίδα και η αγάπη.

Κατηγορίες

error: Content is protected !!