Τραχηλικές Διογκώσεις – Συγγενείς Κύστεις Τραχήλου

Τι είναι;

Στις τραχηλικές διογκώσεις περιλαμβάνονται όλα τα οιδήματα, εξογκώματα, διογκώσεις ή κύστεις που μπορεί να εντοπιστούν στην περιοχή του τραχήλου που εκτείνεται από την κάτω σιαγόνα και τη βάση των αυτιών έως και το σημείο που τελειώνει ο λαιμός μας. Οι διογκώσεις αυτές μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Στα παιδιά οι διογκώσεις αυτές είναι κυρίως καλοήθεις που προέρχονται είτε από φλεγμονές των αμυγδαλών, των αδενοειδών εκβλαστήσεων(κρεατάκια), των αυτιών, του φάρυγγα, των ιγμορείων ή του δέρματος, είτε είναι καλοήθεις μάζες και συγγενείς διαταραχές όπως βραγχιακές κύστες, κύστες θυρεογλωσσικού πόρου ή λιπώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με πλήρη εξέταση από τον ωτορινολαρυγγολόγο, που περιλμβάνει το ιστορικό, την ψηλάφηση και την ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ρινολαρυγγοσκόπιο, εξέταση απλή και ανώδυνη. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και αξονική ή μαγνητική τομογραφία της περιοχής του τραχήλου ή και παρακέντηση και βιοψία του υλικού της μάζας.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Η θεραπεία δίνεται εξατομικευμένα και κατευθύνεται προς την αιτία της βλάβης. Συνήθως στα παιδιά, επειδή πρόκειται για αθώες διογκώσεις βακτηριακής ή ιογενούς προέλευσης δίνεται θεραπεία με αντιβιοτικά. Σε περιπτώσεις συγγενών διαταραχών όπως η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου, η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αφαίρεση μετά το πέρας της φλεγμονής. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση ενός οιδήματος, εξογκώματος ή διόγκωσης στο λαιμό του παιδιού πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο, για να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία προς αποφυγή επιπλοκών.

error: Content is protected !!