Όλες οι εμμένουσες φλεγμονές όπως οι αδενοειδίτιδες και οι αμυγδαλίτιδες, η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, μπορούν  να προκαλέσουν βραχνή φωνή. Ένα σύνηθες αίτιο που τα τελευταία χρόνια χάρη στην ενδοσκόπηση διαγιγνώσκεται συχνά, είναι η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί οπίσθια λαρυγγίτιδα με κύριο σύμπτωμα τη βραχνή φωνή ή το αίσθημα κόμπου στο λαιμό.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Εάν η βραχνή φωνή είναι ένα παροδικό σύμπτωμα στα πλαίσια μιας ιογενούς λοίμωξης και το οποίο υποχωρεί σε 3 με 5 μέρες, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως η βραχνή φωνή επιμένει και έρχεται και φεύγει κατά διαστήματα τότε θέλει άμεσο έλεγχο από τον ωτορινολαρυγγολόγο με ενδοσκόπηση.

Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να διερευνήσουμε την αιτία ενός τέτοιου συμπτώματος, χάρη στο ότι διαθέτουμε το εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο. Αυτό, μετά από μια απλή προετοιμασία στη μύτη του παιδιού, μπαίνει από το ένα ρουθούνι και μας δίνει τη δυνατότητα χάρη στη μεγέθυνση και το φωτισμό να έχουμε μία πλήρη εικόνα της ανατομίας και της λειτουργικότητας όλων των ανατομικών περιοχών του ανώτερου αναπνευστικού που μπορούν να επηρεάσουν τη χροιά της φωνής.

Έτσι μπορεί η βραχνή φωνή σ’ ένα παιδί να οφείλεται:

  1. Σε φλεγμονή από τα κρεατάκια (αδενοειδίτιδα). ( Διαβάστε περισσότερα για τα κρεατάκια στα παιδιά, εδώ)
  2.  Σε αλλεργική ρινίτιδα, επειδή προκαλεί οπισθορρινικές εκκρίσεις.
  3.  Σε υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, οι οποίες ερεθίζουν το φάρυγγα σε κακή χρήση-τοποθέτηση της φωνής, οπότε μπορούμε να δούμε κάλους ή πολύποδες στις χορδές.
  4.  Στη λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, όπου θα έχουμε τυπικά ευρήματα οπίσθιας λαρυγγίτιδας.
  5. Σε θηλώματα του λάρυγγα που έχουν σχέση με τον ιό HPV και μπορούν να επεκταθούν προς την τραχεία και τους βρόγχους.
  6. Σε βρογχίτιδα ή στο βρογχικό άσθμα που συχνά συνδέεται όχι μόνο με την ίδια την πάθηση αλλά και με τη χρόνια χρήση των εισπνεόμενων κορτιζονούχων σπρέι.

Κατηγορίες

error: Content is protected !!