ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL

Εκκριτική Ωτίτιδα σε ενήλικες – Πώς αντιμετωπίζεται;

Αρχική | BLOG – MEDIA | Εκκριτική Ωτίτιδα σε ενήλικες – Πώς αντιμετωπίζεται;
|

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι μία μορφή ωτίτιδας που παρουσιάζεται με τη συγκέντρωση υγρού πίσω από το τύμπανο του αυτιού, στο στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι κάτι σας «σωλήνας» που συνδέει τη μύτη με το αυτί. Κάποιες φορές υπάρχει απόφραξη του στόμιου της σάλπιγγας λόγω οιδήματος από φλεγμονή στην περιοχή του ρινοφάρυγγα. Με την απόφραξη αυτή το εσωτερικό του αυτιού δεν αερίζεται, δεν «αναπνέει» και αντιδρά με φλεγμονή. Πίσω από το τύμπανο παράγεται άσηπτο και συνήθως άχρωμο ή ροζ υγρό που εμποδίζει αρκετά τη λειτουργία της ακοής.

Γιατί εμφανίζεται στα παιδιά;

Συνήθως η εκκριτική ωτίτιδα στα παιδιά μπορεί να οφείλεται στη διαφορετική ανατομία της περιοχής της μύτης. Η διαφορετική θέση της ευσταχιανής σάλπιγγας και τα υπερτροφικά κρεατάκια και οι αμυγδαλές με τις συχνές φλεγμονές είναι συνήθως οι αιτίες εμφάνισης μιας εκκριτικής ωτίτιδας.

Ωτίτιδα και ενήλικες – Τι ισχύει;

Στους ενήλικες όμως τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά. Εάν δεν ακούνε και τα δύο αυτιά, τότε μπορεί η εκκριτική ωτίτιδα να είναι ακόλουθο κάποιου κρυολογήματος, κάποιας κρίσης αλλεργικής ρινίτιδας ή κάποιου κρούσματος ιγμορίτιδας. Εάν όμως έχει μειωθεί η ακοή μόνο στο ένα αυτί και δεν έχει προηγηθεί κάποιο κρυολόγημα, μπορεί η εκκριτική ωτίτιδα να οφείλεται σε κάποια κακοήθη μάζα στο ρινοφάρυγγα. Πρέπει να εξεταστεί οπωσδήποτε ο ρινοφάρυγγας είτε με οπίσθια ρινοσκόπηση είτε με αξονική τομογραφία για να αποκλειστεί η παρουσία κάποιας κακοήθειας.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Ένας ενήλικας που παρουσιάζει για πολύ καιρό συμπτώματα εκκριτικής ωτίτιδας πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Πρέπει να εντοπιστεί αν η αιτία πρόκλησης της ωτίτιδας είναι καλοήθης ή κακοήθης και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Ακόμα και αν δεν οφείλεται σε κακοήθεια, η φλεγμονή στο αυτί πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί η παρουσία υγρού που παραμένει πολύ καιρό στο αυτί μπορεί να κάνει το τύμπανο να κολλήσει προκαλώντας μόνιμη βαρηκοΐα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που η ωτίτιδα είναι αθώα και οφείλεται απλά σε κάποια φλεγμονή ο γιατρός δίνει μία συντηρητική αγωγή στον ασθενή με αποσυμφορητικά, με μαστίχες και κάποιες ασκήσεις με μπαλόνια που θα βοηθήσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα να ανοίξει και να αεριστεί ξανά το αυτί για να επανέλθει η ακοή στα φυσιολογικά επίπεδα. Ο ΩΡΛ ως ειδικός γιατρός θα κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις για να εντοπίσει τα αίτια της φλεγμονής και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική.

Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου – ΠαιδοΩΡΛ
Επιστημονική Συνεργάτης του νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” – “ΜΗΤΕΡΑ”