ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL

READY 2 BOARD – Ιγμορίτιδα Των Παιδιών

Αρχική | BLOG – MEDIA | READY 2 BOARD – Ιγμορίτιδα Των Παιδιών

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΎΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΎΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΎΡΓΙΚΗΣ.

Η ιγμορίτιδα εμφανίζεται το χειμώνα με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το βαρύ κεφάλι και ένα «μπούκωμα» στα αυτιά. Συχνά υπάρχει και δύσοσμο έκκριμα από τη μύτη ή πόνος ανάμεσα στα μάτια, σε ολόκληρο το πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του κρανίου καθώς και ξηρός επίμονος βήχας.

Πότε θεωρείται αναγκαία η επίσκεψησε έναν ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ;

Όταν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος επιμένουν για περισσότερες από 5-7 ημέρες ή υπάρχει υψηλός πυρετός, παχύρρευστες-πυώδεις εκκρίσεις, οίδημα και πόνος γύρω από τα μάτια.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ιγμορίτιδας;

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η προδιάθεση να αναπτυχθεί ιγμορίτιδα λόγω διάφορων παραγόντων όπως, το στραβό ρινικό διάφραγμα, η ύπαρξη πολυπόδων ρινός και η αλλεργική ρινίτιδα, ή οι φλεγμονές γειτονικών περιοχών (πχ. κρεατάκια, αμυγδαλές κτλ.). Ένας επιπλέον βασικός παράγοντας είναι και η κακή διατροφή.

Πότε πρέπει ένα παιδί να κάνει εξετάσεις;

Σε περίπτωση όπου οι αντιβιώσεις δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα τότε ο ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ θα σας ζητήσει να προχωρήσετε σε αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος ή και μαγνητική τομογραφία σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι δυνατή η απεικονιστική διάγνωση σε μικρά παιδιά; Καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι οι κοιλότητες των ιγμορείων αρχίζουν να φαίνονται μετά την ηλικία των τριών ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι ακτινογραφίες είναι περιττές στις ηλικίες κάτω των τεσσάρων ετών γιατί δεν βοηθούν σε τίποτε όσον αφορά την διάγνωση.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την προστασία των παιδιών;

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και να βήχουν στον αγκώνα τους και όχι μέσα στις παλάμες. Ακόμη, η σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, ο καλός ύπνος και η άσκηση θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από τους ιούς και τα μικρόβια. Και βέβαια, το άρρωστο παιδί θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι γιατί κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του αλλά να κολλήσει και άλλα παιδιά.

Τι γίνεται όταν παρά τις αντιβιώσεις, η ιγμορίτιδα επιμένει;

Όταν, παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η φλεγμονή των ιγμορείων επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά, αυτό αποτελεί άμεση ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με την χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στην μεγέθυνση, τον φωτισμό και την χρήση της νευροπλοήγησης (navigation). Το σημαντικό είναι όταν η λύση πια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, οι γονείς να το αποφασίζουν έγκαιρα για να μην προκύπτουν επιπλοκές από τα γύρω όργανα.

Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου – ΠαιδοΩΡΛ
Επιστημονική Συνεργάτης του νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” – “ΜΗΤΕΡΑ”